Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Överraskande resultat om fattigdomens betydelse

Publicerad: 25 augusti 2018, 08:00

Även i låginkomstländer är det de som har det sämst ställt som drabbas mest av hjärt-kärlsjukdom enligt en ny analys från en stor global studie.


Ämnen i artikeln:

ESC

– Tidigare har uppfattningen varit att det i fattiga länder främst är medelinkomsttagare som löper ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eftersom de har råd att äta mer mat och i högre utsträckning till exempel åker bil. Men våra data visar att det inte stämmer, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom resultaten.

Resultaten kommer från den stora globala observationsstudien Pure, där forskare undersökt riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom bland över 156 000 människor från 20 länder. Studien har genererat ett flertal artiklar genom åren om bland annat socioekonomisk status kopplat till hälsa.

Denna gång har forskarna har analyserat data från 20 låg- medel- och höginkomstländer för att undersöka om det finns en koppling mellan utbildning, ekonomiska tillgångar och risken att drabbas av svårare form hjärtkärlsjukdom och död. Deras slutsats, som kommer att presenteras av Annika Rosengren vid årets kardiologikongress ESC i München, är att framför allt låg utbildningsnivå är dåligt för hälsan.

– Sambandet är starkast i låg- och medelinkomstländer. Utifrån vårt material ser vi att en låg utbildningsnivå är den faktor som allra starkast kan kopplas till en ökad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Det verkar helt enkelt vara värre att vara lågutbildad än fattig, säger Annika Rosengren.

Efter att forskarna korrigerat för ekonomiska tillgångar och andra riskfaktorer, kom forskarna fram till att den relativa riskökningen för att en person med låg, jämför med hög, utbildningsnivå ska drabbas av en alvarlig hjärt-kärlhändelse var nästan dubbelt så hög i låginkomstländer som i höginkomstländer.

Forskarna tittade också på hur det gått för personer som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom. Siffrorna pekar på att det är finns en kraftig ökad risk att dö 28 dagar efter en allvarlig hjärt- kärlhändelse för den som bor i ett låginkomstland med sämre tillgång till hälso- och sjukvård, än i ett höginkomstland. Allra sämst klarar sig personer med låg utbildning som bor i fattiga länder.

Läs abstract till studien:
Annika Rosengren med flera. Variations in socioeconomic status and cardiovacsular disease: risk factors, incidence and case fatality. Rates and managemant in 20 countries. European Heart Journal (2018 ) 39 ( Supplement ), 685.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev