Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Oxidationens roll vid åderförkalkning ifrågasatt

Publicerad: 4 maj 2010, 13:48

Svenska forskare vänder nu upp och ned på synen på ateroskleros. De har även provat en ny typ av vaccin mot åderförkalkning på möss, med lovande resultat.


Enligt den rådande teorin spelar oxidation en viktig roll vid uppkomsten av ateroskleros, åderförkalkning. Man har trott att det skadliga kolsterolet, LDL, som samlas i kärlväggarna oxideras och att detta oxiderade LDL sedan attackeras av immunförsvarets T-celler. Detta skulle i sin tur vara starten i den inflammatoriska process som driver på aterosklerosen.

Nu publicerar forskare vid Karolinska institutet i Solna en studie som motsäger denna teori. I cellodlingar och musförsök har gruppen studerat hur T-celler reagerar på oxiderat respektive icke-oxiderat LDL.

– Det  vi ser är att det är vanligt, icke-oxiderat LDL som aktiverar T-cellerna. Oxiderat LDL minskar i stället immunreaktionen. Detta kan förklara varför antioxidanter inte har någon effekt på hjärt-kärlsjukdom, säger Göran K Hansson, forskargruppens ledare och professor i kardiovaskulär forskning vid Karolinska institutet.

Forskarna har även karaktäriserat den receptor som T-cellerna använder för att känna igen LDL. Baserat på den kunskapen har de utvecklat ett slags vaccin som skulle kunna motverka ateroskleros. Möss med högt kolesterolvärde immuniserades med ett vaccin gjort på en bit av receptorn. Antikroppar mot receptorn bildas då och T-cellerna kan inte längre känna igen LDL.

– Då bryter man en ond cirkel och det blir ingen inflammation i kärlen. Det är så vi ska attackera det här problemet, säger Göran K Hansson.

Läs abstract:

Journal of Experimental Medicine, publicerad online den 3 maj 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev