Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Pacemaker gav bättre överlevnad vid mild hjärtsvikt

Publicerad: 1 april 2014, 13:41

ACC 2014 Patienter som lottats till behandling med sviktpacemaker minskade sin risk att dö i förtid, enligt en nya rön i New England Journal of Medicine.


Det är ett internationellt forskarlag som nu rapporterar en långtidsuppföljning av studien Madit-CRT.

Där lottades patienter med mild hjärtsvikt och ett brett så kallat QRS-komplex på EKG till antingen att få en kombinerad implanterbar defibrillator och sviktpacemaker eller bara en implanterbar defibrillator.

En tidigare uppföljning av studien visade att sviktpacemakern minskade risken för svårare hjärtsviktsepisoder med 41 procent efter 2,4 års uppföljning. Senare har det visat sig att denna effekt bara gällde de patienter som hade så kallat vänstersidigt skänkelblock.

I den nu aktuella uppföljningen har forskarna följt patienterna i upp till sju år. De konstaterar att bland patienter med vänstersidigt skänkelblock hade 18 procent avlidit i gruppen som fått sviktpacemaker, jämfört med 29 procent i kontrollgruppen.

Bland patienter utan vänstersidigt skänkelblock fanns inga kliniska fördelar med sviktpacemaker, utan snarare en ökad risk för förtidig död.

Totalt ingick 1 820 patienter i studien. De hade alla mild eller måttlig hjärtsvikt, enligt NYHA-klass I eller II. Vidare hade de en ejektionsfraktion på under 30 procent och ett QRS-komplex på minst 130 ms. Studien finansierades av företaget Boston Scientific.

Enligt gällande nationella riktlinjer från Socialstyrelsen är det främst patienter med svårare hjärtsvikt som bör få behandling med sviktpacemaker. Nyare europeiska rekommendationer betonar att behandlingen även kan övervägas vid mildare former.

Sviktpacemaker kallas även biventrikulär pacemaker och resynkroniseringsterapi, CRT.

Ilan Goldberg med flera. Survival with Cardiac-Resynchronization Therapy in Mild Heart Failure. New England Journal of Medicine, publicerad online den 30 mars 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1401426

Relaterat material

Trögt införande av CRT

Hjärtvård spår fler pacemakrar vid svikt

Krav på inopererade hjälpmedel till sviktpatienter

Forskare ser stöd för utökad behandling med CRT

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev