Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Pacemakers kan störas av hörlurar till MP3-spelare

Publicerad: 10 november 2008, 14:11

Pacemakers kan störas av hörlurar till MP3-spelare

Foto: Foto: Photos.com

AHA 2008: Hörlurar som används till MP3-spelare kan störa pacemakers. Nu varnas patienter för att ha hörlurarna nära hjärtat.


Att använda hörlurarna normalt på huvudet ska enligt forskarna gå bra, och själva MP3-spelarna är i sig inte farliga. Men batterierna som används i hörlurarna bör inte komma närmare en pacemaker än 3 centimeter. Det visar en ny studie som utförts av forskare vid Medical Device Safety Institute i Boston, USA, rapporterar Reuters.

Åtta olika typer av hörlurar har testats på 60 defibrillator- och pacemakerpatienter. Hörlurarna påverkade hjärthjälpmedlen i 14 av fallen.

En pacemaker känner av hjärtats aktivitet och kan sända elektriska signaler som får hjärtat att öka eller minska i puls. Batterierna i hörlurarna kan enligt studien ge magnetska fält som får pacemakern att sända signaler oavsett vilken hjärtrytm patienten har, vilket kan leda till hjärtarytmi.

Det är dock större risk att en inplanterad defibrillator, ICD, störs av magneterna. En ICD kan ge en automatisk elektrisk urladdning vid allvarliga störningar i hjärtrytmen, och riskerar att helt stängas av vid närkontakt med magneterna. ICD-patienterna löpte dubbelt så stor risk att påverkas som pacemakerpatienterna.

De flesta hörlurar, som var av vanliga märken som Sony och Philips, hade magnetiska fält som var mer än 20 gånger starkare än gränsen som krävs för att påverka utrustningarna.

Studien presenterades vid American Heart Associations årliga vetenskapliga möte i New Orleans, USA.

Abstract, presenterat på AHA-kongressen 9 november

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev