Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Passiv marijuana dåligt för råttors blodkärl

Publicerad: 16 november 2014, 19:19

När råttor utsattes för marijuanarök i luften försämrades deras blodkärlsfunktion i ungefär samma utsträckning som om de skulle ha andats in tobaksrök, enligt preliminära resultat från en ny studie.


Blodkärlsfunktionen, mätt som en lårartärs förmåga att utvidgas, minskade med 70 procent 30 minuter efter att djuren utsattes för marijuanaröken. Det spelade inte någon roll om den farmakologiska aktiva komponenten tetrahydrocannabinol togs bort från röken.

Enligt forskarna bakom studien, som är verksamma vid University of California i San Fransisco, har liknande resultats setts när råttor exponeras för tobaksrök. Skillnaden var att effekten tycktes stanna kvar längre i den aktuella studien.

Forskarna konstaterar att rök från tobak och marijuana innehåller ungefär samma komponenter, bortsett från de beroendeframkallande ämnena. Om resultaten skulle vara överförbara till människa visar de att passiv rökning ska undvikas, oavsett om det handlar om tobak eller marijuana.

Resultaten ska ses mot bakgrund att flera delstater i USA nu legaliserar marijuana. Enligt forskarna har allmänheten en uppfattning att passiv rök från marijuana inte skadlig.

Tidigare forskning har pekat på att cannabisrökning kan vara farligare för lungorna än tobaksrökning, se länk här intill.

Relaterat material

En joint lika farlig som fem cigaretter

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev