Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Patient dog av hjärtimplantat

Publicerad: 4 mars 2009, 12:30

En man i Linköping har avlidit ett år efter en hjärtoperation då ett implantat sattes in för att täta ett hål mellan hjärtats kammare.


Den 65-åriga mannen genomgick operationen i februari 2008 på Universitetssjukhuset i Linköping. Han mådde bra efteråt och vid ett återbesök sex månader senare undersöktes han med ultraljud och allt såg bra ut.

Den tredje februari i år avled mannen i sitt hem, helt utan föregående symtom. Obduktionen visade att en del av implantatet som satts in hade trängt igenom förmaksväggen och i takt med hjärtats slag nött av den stora kroppspulsådern.

– Det orsakade en omedelbar blödning. Hjärtsäcken fylldes med blod och hjärtat orkade inte pumpa längre, säger chefläkare Christer Andersson till Norrköpings Tidningar.

Mannen var en av de tio första patienterna i Norden som fick den här formen av implantat. Med ny teknik förde man in ett så kallat Biostar-paraply genom en slang via ljumsken. Paraplyet sattes mellan hjärtats kammare för att täta ett hål. Enligt överläkare Niels-Erik Nielsen bestod dessa implantat tidigare av plast, men är nu gjorda av tunna metallben med ett grismembran. Tanken är att den biologiska vävnaden ska läka in i kroppen.

Universitetssjukhuset i Linköping har nu omedelbart slutat operera in implantaten. Ungefär 40 liknande operationer har genomförts sedan april 2007. Nio andra patienter inom landstinget har fått implantat av samma modell som den avlidne mannen. Förutom i Linköping så används tekniken även i Göteborg, Stockholm och Lund.

– Vi kommer att informera de patienter som fått implantatet här, säger Christer Andersson.

Händelsen är anmäld enligt lex Maria. Den kommer att utredas vidare av såväl tillverkaren av implantatet som av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev