Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Patienter elchockas på dödsbädden

Publicerad: 23 juni 2014, 07:02

Flera av patienterna återupplivades ända in i döden.

Foto: Thinkstock

Inopererade hjärtstartare stängs i många fall inte av när patienter ligger för döden utan fortsätter att ge elchocker in i det sista, visar ny studie från KI.


I Sverige har cirka 8 000 personer en hjärtstartare inopererad som tar över när hjärtat rusar och personen annars hade riskerat att dö.

I en studie vid Karolinska institutet och Danderyds sjukhus har hjärtstartare från 125 avlidna personer undersökts, skriver Svenska Dagbladet. Hos hälften av de döende patienterna var hjärtstartaren aktiverad under den sista timmen i patientens liv, hos en tredjedel av patienterna gav den elektriska chocker en eller flera gånger under det sista dygnet.

– Rytmrubbningar är en vanlig del av dödsprocessen, därför är det viktigt att man avaktiverar hjärtstartaren för att undvika onödiga elchocker, säger Annika Kinch, sjuksköterska, och en av dem som står bakom studien, till SvD.

Elchockerna i livets slut kan upplevas som mycket smärtsamma, enligt Annika Kinch.

Av de studerade döende patienterna befann sig 71 procent på sjukhus men fick ändå inte sina hjärtstartare avaktiverade. Nu ska personerna bakom studien undersöka varför de inte stängs av och vad som kan göras för att situationen ska förbättras.

Antalet patienter med hjärtstartare har ökat kraftigt sedan Socialstyrelsens nya rekommendationer från 2008 där patienter med livshotande hjärtsvikt ska erbjudas hjärtstartare.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om studien, se länk till höger.

Relaterat material

ICD:er gav färre felaktiga chocker

Defibrillatorn chockar döende patient

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev