Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Patienter kan få kortare dubbel trombocythämning

Publicerad: 28 augusti 2021, 12:00

Bild 1/2  Professor Marco Valgimigli (tv) försteförfattare till studien med flera, under den digitala presentationen av resultaten under ESC. Resultaten beskrevs som ”game changing”.

Foto: ESC

ESC 2021. Blödningsbenägna patienter verkar klara sig lika bra med bara en månad av dubbel trombocythämning efter kranskärlsstentning, jämfört med sex månader, enligt ny forskning.


Ämnen i artikeln:

ESCMedicinska nyheterKärlkrampHjärtinfarktUppsala universitetLäkemedel

– Detta är en intressant, stor och välgjord studie som jag tror kommer att påverka klinisk praxis, säger Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet. 

Kranskärlssjuka patienter som behandlas med ballongvidgning och läkemedelsavgivande stent får som regel två trombocythämmande läkemedel i tre till tolv månader efter ingreppet, detta för att minska risken för den livsfarliga komplikationen stenttombros. Behandlingen utgörs av acetylsalicylsyra i lågdos plus en så kallad P2Y12-hämmare, som klopidogrel eller tikagrelor.

Läs också: Fler blödningar vid hjärtinfarkt i Sverige  

Liksom för all blodförtunning ökar trombocythämningen samtidigt risken för blödningar och läkare har därför undrat över om särskilt blödningsbenägna patienter kan klara sig med en kortare behandling. 

Svaret tycks alltså vara ja, enligt den nu aktuella studien som omfattar drygt 4 400 patienter, samtliga med förhöjd blödningsrisk enligt vissa kriterier – främst för att de var äldre än 75 år. 

Läs alla nyheter från ESC här.

Enligt resultaten gick det inte sämre för deltagarna i den kortare behandlingsgruppen, sett till risk att drabbas av allvarliga händelser, som dödsfall, hjärtinfarkt, stroke och stora blödningar. Detta mätt enligt analys för så kallad non-inferiority.

Vidare gav den kortare behandlingen som väntat upphov till färre blödningar totalt sett.

– Uppskattningsvis är det 25 till 30 procent av våra patienter som är mer blödningsbenägna enligt studiens kriterier. Efter de här resultaten tror jag att kliniker oftare kommer använda sig av en kortare dubbel trombocythämning för dessa runt 6 000 patienter årligen, säger Stefan James. 

Samtidigt framhåller han att läkare även framöver bör väga risk för stenttrombos och hjärtinfarkt mot risk för blödningar. 

– Men generellt tror jag att många patienter med hög blödningsrisk kan rekommenderas att avsluta dubbel trombocythämning efter en månad om allt går bra. Nyligen kom en liknande studie med tikagrelor som pekar i samma riktning, att man tidigt i det fallet kunde sätta ut acetylsalicylsyra. Patienter med hög risk för hjärtinfarkt bör dock fortsätta med dubbel behandling i upp till tolv månader och vissa i upp till tre år, säger Stefan James. 

En begränsning i studien är att den bara omfattade patienter som fått ett särskilt stent där den läkemedelsavgivande polymeren bryts ner efter en tid.

– Men det är ett modernt och bra stent. Det finns inget som talar för att resultaten inte gäller för alla liknande moderna stentar, säger Stefan James. 

Studien omfattade både patienter med akut och kronisk kranskärlssjukdom. Deltagarna rekryterades från 140 sjukhus i 30 olika länder. Efter att den dubbla trombocythämningen avslutades fortsatte patienterna med enkel trombocythämning enligt behandlande läkares val, vilket oftast var klopidogrel.  

Studien presenteras i dag lördag den 28 augusti under en så kallad hotlinesession på den digitala kongressen för det Europeiska kardiologisällskapet, ESC. Den publiceras också samtidigt i New England Journal of Medicine. 

Läs abstract:

Marco Valgimili med flera. Dual Antiplatelet Therapy after PCI in Patients at High Bleeding Risk. New England Journal of Medicine, publicerad online den 28 augusti 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2108749 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News