söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Patienter med hypertoni mellan stolarna

Publicerad: 17 april 2013, 15:15

Specialistvården och primärvården behöver samordna sig bättre för att inte patienterna med högt blodtryck ska tappas bort på eftervårdens savann.

Ämnen i artikeln:

Hypertoni

Det sade Jonas Spaak, specialistläkare på kardiologkliniken vid Danderyds sjukhus i Stockholm, under ett av de inledande symposierna på Kardiovaskulära vårmötet i Göteborg.

Svensk sjukvård ligger i världsklass när det gäller behandlingen av patienter med akut hjärtinfarkt. Men eftervården är det sämre med, tycker Jonas Spaak.

– Vi är inte alls lika bra på sekundärprevention. Om man inte optimerar sekundärpreventionen så insjuknar patienterna igen, säger han.

I dag skrivs infarktpatienterna ut efter några dagar på sjukhus. De går hem med sina läkemedel och tanken är att de ska följas upp inom primärvården. Men allmänläkare har inte samma koll på exempelvis vilken nivå av skadligt LDL-kolesterol som patienten inte bör överskrida, och sätter ofta ut eller ändrar medicineringen, säger Jonas Spaak.

– De har ett annat perspektiv. De ser biverkningarna. Jag önskar att vi på specialistsidan kunde ta ett större ansvar för att optimera behandlingen i eftervården. Vi får inte vara en isolerad specialist-ö utan vi måste göra vårt bästa för att lämna över på ett snyggt sätt.

En efterkontroll på specialistklinik något år efter infarkten vore bra, enligt Jonas Spaak.

– Det är ett starkt önskemål hos våra patienter att få gå kvar hos en specialist. Men vi har inte det uppdraget från våra politiker, säger han och hänvisar till beslut i Stockholms läns landsting.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev