Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

PCSK9-hämmare alternativ när patienter inte tål statiner

Publicerad: 18 november 2014, 10:33

Patienter med höga nivåer av LDL-kolesterol men som inte klarar av behandling med statiner kunde pressa sitt kolesterol mer om de fick behandling med en ny så kallad PCSK9-hämmare än om de fick läkemedlet ezetimib, visar en ny studie.


PCSK9-hämmare är en ny typ av läkemedel som nu utvecklas av flera företag. De blockerar ett protein på levercellernas yta och gör att levern kan ta upp mer kolesterol från blodet.

Under måndagen presenterades en studie som pekar på att dessa läkemedel kan få en roll hos patienter som av olika skäl inte tål standardbehandling i form av statiner.

Bland patienter som lottats till att få PCSK9-hämmaren alirucomab lyckades 61 procent uppnå målvärdet på 2,6 mmol/L efter 24 månader. Motsvarande siffra bland dem som fått ezetimib var siffran 10 procent.

När det gällde möjliga biverkningar var förekomsten ungefär densamma i båda grupperna.

Studien hade också en tredje arm, där deltagarna fick testa en statin igen, nämligen atorvastatin i dosen 20 mg. Visserligen var det fler av dessa patienter, totalt 25 procent, som inte slutförde studien, jämfört med de övriga två behandlingarna. Men resultaten pekar ändå på att tämligen många av patienter som först inte tål statiner kan klara av behandlingen.

Vilken minskning av kolesterolet som de statinbehandlade patienter fick redovisades inte vid den aktuella presentationen.

Totalt ingick 314 patienter i studien. De hade alla tidigare prövat minst två statiner.

Resultaten presenterades av Patrick Morarity vid University of Kansas Medical Center i Kansas City, USA. Studien har finansierats av företaget Regeneron.

Läs presentationsbilder till studien.

Relaterat material

Kolesterol och trombocythämning i centrum på AHA-kongressen 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev