tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Personal bakom ökad hjärtsviktsvård försvinner

Publicerad: 27 november 2017, 10:00

På Sankt Görans hjärtsviktsmottagning arbetar fyra sjuksköterskor och en läkare, men efter sommaren är det högst troligt att bara tre jobbar kvar.

Foto: Rikard Berglund

Extra personal på SLL:s hjärtsviktsmottagningar har fyrfaldigat antalet patienter som fått hjälp och minskat inläggningarna på sjukhus. Men efter årsskiftet får personalen lämna mottagningarna.

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktSocialstyrelsenStockholms läns landstingCapio S:t Görans sjukhus

Antalet patienter som fått hjälp vid Stockholms fem hjärtsviktsmottagningar Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Sankt Görans sjukhus och Karolinska sjukhusen i Solna och Huddinge har ökat från 1000 till 4000 sedan 2012, enligt statistik från Stockholms läns landsting, SLL. Ordinering av evidensbaserade bas- och tilläggsbehandlingar har också skjutit i höjden, ett område som Socialstyrelsen uppmärksammade som bristfälligt 2015. Antalet inlagda hjärtsviktspatienter har dessutom minskat med 9 procent, trots en befolkningstillväxt på 177 000 personer i Stockholm sedan 2012.

Hjärtsviktsmottagningarna har sedan 2012 skjutits till extra resurser av SLL och KI som möjliggjort förbättringarna, i det så kallade 4D-projeket. Två av målen med projektet har varit att få till nya arbetssätt och en bättre samverkan mellan primärvård och slutenvård.

– Till skillnad från andra stora diagnoser som har väldigt vältrimmade processer så har hjärtsvikt aldrig haft det. Det har hanterats som ”något som någon annan ska ta hand om”, med följd att alla och ingen har haft hand om hjärtsviktspatienten. Hjärtsvikt är allvarligt, behandlingsbart och tidiga insatser gör stor skillnad. Med detta projekt är vi för första gången på rätt väg, säger Hans Persson, projektledare för hjärtsviktsgruppen.

Utöver resurserna för att genomföra projektet har hjärtsviktsgruppen förhandlat till sig ett tilläggsavtal som har gett hjärtsviktsmottagningarna en sjuksköterska och läkare vardera.

– Det är etablerat i såväl Socialstyrelsens riktlinjer liksom i de internationella att den här typen av hantering med en sköterskebaserad hjärtsviktsmottagning ger patienten bättre behandling och därmed bättre möjligheter att klara sig, säger Hans Persson.

Projektet går ut vid årsskiftet och efter det ska de nyupprättade arbetssätten lämnas över i befintligt skick till verksamheterna. Hans Persson hoppas att sjuksköterskorna och läkarna får stanna kvar, annars kan förbättringssiffrorna plana ut igen, anser han.

– Skulle tilläggsavtalet upphöra och det istället blir sjukhusens fasta omställningsavtal som gäller så riskeras hela samarbetsmodellen och patientflödet, och det är vi väldigt oroliga för i projektledningen. Det vore otroligt synd och framför allt skulle det drabba Stockholms 40 000 hjärtsviktspatienter, säger han.

Hos SLL verkar en förlängning av tilläggsavtalet avlägset.

– Det är glädjande att arbetet har lett till positiva resultat. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har informerat sjukhusledningarna om att arbetet efter årsskiftet ska fortsätta inom ramen för omställningsavtalen, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev