Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Polsk seger i svenskt EKG-mästerskap

Publicerad: 21 April 2010, 19:25

Den svenske mästaren i EKG-tolkning 2010 är polsk. Slawomir Liszewski från Ruda Slaska i södra Polen tog hem slutsegern i elitklassen för kardiologer och kliniska fysiologer.


Slawomir Liszewski, som är kardiolog och arbetar på medicinkliniken vid  Piteå älvdals sjukhus i Piteå, lyckades med knapp marginal slå förra  årets vinnare Sten Östen­son, specialist i kardiologi och klinisk  fysiolog och överläkare vid Centralsjuk­huset i Kristianstad. Han har  gjort de fem snabbaste och mest kliniskt relevanta tolkningarna av EKG i  fem deltävlingar under våren.

– Jag kan nästan inte tro att det är sant, säger en först förstummad  Slawomir Liszewski.

Han kom till Sverige för tre år sedan tillsammans med sin hustru  Katarzyna Liszewska, som också är läkare, specialist i internmedicin.  Båda hade sökt jobb på vårdcentral, men landstinget ordnade i stället  tjänster på Piteå älvdals sjukhus.

– Det är mer kardiologi än man kanske tror. Jag gör hjärtundersökningar varje dag, säger Slawomir Liszewski.

Han har tävlat i EKG-tolkning förr, i Polen – också där med goda resultat.

Årets EKG-mästerskap var länge männens och Södersjukhusets tävling. Men slutresultatet blev ett helt annat:

Segern i klassen för övriga läkare, AT-läkare och medicinstudenter togs hem av Louise Emilsson, AT-läkare på Sjukhuset i Arvika i Värmland. Hon gör just nu sina sista AT-veckor och ska sedan vara föräldraledig.

– Jag har inte bestämt mig än för vad jag ska satsa på för specialitet, men kardiologi är kul.

I klassen för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker vann Maria Pettersson, sjuksköterska på hjärt­enheten vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Både hon och Louise Emilsson har inspirerats till att tävla i SM i EKG av framgångsrika kollegor. Louise Emilsson var kurskompis med Susanne Hansson, som vann samma klass i förra årets SM i EKG. Och Maria Petterssons kollega Zanna Polsic vann sjuksköterskeklassen för två år sedan.

I klassen för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker vann Maria  Pettersson, sjuksköterska på hjärt­enheten vid Vrinnevisjukhuset i  Norrköping.

Både hon och Louise Emilsson har inspirerats till att tävla i SM i  EKG av framgångsrika kollegor. Louise Emilsson var kurskompis med Susanne  Hansson, som vann samma klass i förra årets SM i EKG. Och Maria  Petterssons kollega Zanna Polcic vann sjuksköterskeklassen för  två år sedan.

Vinnare prisas i Göteborg

Prisutdelningen i SM i EKG 2010 hålls på torsdagen den 22 april, vid Kardiovaskulära vårmötet i Göteborg. Alla tre pristagarna är på plats och tar emot diplom och blommor av Eva Swahn, professor i kardiologi och vetenskapligt ansvarig för tävlingen. Det är hennes medarbetare vid Universitetssjukhuset i Linköping samt Magnus Simonsson, läkare vid Centralsjukhuset i Kristian­stad och den första SM i EKG-mästaren, som valt ut alla EKG till tävlingen.

Årets tävling har sponsrats av Sanofiaventis och Sophiahemmets högskola. Förutom äran får vinnarna en helårsprenumeration på Dagens Medicin och en licens till det interaktiva utbildningsprogrammet ekgtolkning.se.

Relaterat material

SM i EKG 2010: Alla rätta svar och tolkningar i klass I

SM i EKG 2010: Rätt svar och tolkningar i klass II

SM i EKG 2010: De rätta svaren och tolkningarna i klass III

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev