Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Professor ifrågasätter omtalad hjärtstudie

Publicerad: 3 augusti 2016, 10:01

Tvillingarna i studien skiljde sig åt gällande kroppsmasseindex, BMI.

Foto: Thinkstock

Tvillingar med ett högre BMI drabbas inte av fler hjärtinfarkter än ett smalare tvillingsyskon, enligt en ny svensk studie. Men professor Joep Perk ifrågasätter vissa resultat.


– Studien är välgjord men den kommer inte revolutionera dagens bild av fetma och förtidig död. Det finns en del svagheter i materialet som gör att forskarna borde vara försiktigare i sina slutsatser, säger Joep Perk som är kardiolog och professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om den nya forskningen som är utförd vid Umeå universitet och innefattar fler än 4 000 enäggstvillingar. Tvillingarna skiljde sig åt gällande kroppsmasseindex, BMI. Efter en uppföljningsperiod på närmare tolv år fann forskarna att antalet fall av hjärtinfarkt och död var nästan lika många bland tvillingar med högt BMI som hos tvillingar med lågt BMI.

Joep Perk påpekar dock att det fanns fler rökare bland deltagarna med lågt BMI.

– Rökning är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och ligger med stor sannolikhet bakom många infarkter inom den gruppen. Visserligen har författarna försökt att korrigera för detta i resultatet men vissa frågetecken kvarstår ändå, säger han.

Forskarna utförde inte heller några mätningar av deltagarnas midjor, påpekar Joep Perk. Han berättar att det är en bättre metod än BMI för att få reda på mängden fett som omger de inre organen.

– BMI är ett trubbigt verktyg. Även muskler väger mycket och det är inte säkert att alla deltagare i gruppen med högre BMI var överviktiga. På samma sätt kan deltagare med lågt BMI ha haft liten muskelmassa men desto mer fett på kroppen.

I ett pressmeddelande säger studiens försteförfattare Peter Nordström att resultaten även visar på en stark koppling mellan diabetes och död. Det talar för att hälsofrämjande interventioner för viktminskning kan vara mer effektiva mot diabetes än mot hjärtinfarkt och mortalitet, menar han.

– Kopplingen mellan diabetes och övervikt tycker jag han har helt rätt i. Men ett stort antal studier har tidigare visat att fetma klart och tydligt ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och den bilden omkullkastas inte av resultaten från den här studien, säger Joep Perk.

Han betonar dock att den svenska forskningen är intressant och han hoppas att det kommer fler liknande studier framöver med längre uppföljningstid.

Materialet är inhämtat från det nationella tvillingregistret. Studien är publicerad i tidskriften Jama Internal Medicine.

Läs mer i abstract:

Peter Nordström med flera. Risks of Myocardial Infarction, Death, and Diabetes in Identical Twin Pairs With Different Body Mass Indexes. Jama Internal Medicine, publicerad online den 1 augusti 2016. Doi: 10.1001/jamainternmed.2016.4104

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev