Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Prognosticerar hjärtinfarkt med frågebaserat datastöd

Publicerad: 11 Augusti 2017, 05:35

Johan Herlitz, kardiolog och professor i prehospital akutsjukvård vid Högskolan i Borås.

Foto: Ciprian Gorga

Att avgöra om en larmande patient har hjärtinfarkt är en viktig och svår uppgift för larmoperatörer. Med hjälp av ett frågebaserat datastöd går det att öka sannolikheten att patienterna får rätt hjälp.


Datastödet har tagits fram av Johan Herlitz, kardiolog och professor i prehospital akutsjukvård vid Högskolan i Borås. Han har sedan 80-talet forskat inom hjärt- och lungräddning, vilket nu har lett fram till ett nytt verktyg som kan förbättra förutsättningarna för operatörer på exempelvis SOS Alarm att göra rätt prioriteringar.

Problemet för operatörerna är att sortera fram de 10-15 procent av alla som ringer till SOS Alarm som har bröstobehag och som har en allvarlig åkomma, exempelvis hjärtinfarkt.

– Totalt har vi gått igenom 14 000 fall av patienter eller anhöriga som ringt och följt upp hur det gick, inklusive larmoperatörens beslut och slutdiagnos, säger Johan Herlitz.

I studien analyserades sambandet mellan svaren och slutdiagnos. Studien visar att 80 procent av alla patienter får slutdiagnos hjärtinfarkt prioritet ett, det vill säga snabbast möjliga hjälp.

Det går med hjälp av frågestödet att öka den siffran till cirka 90 procent utan att öka det totala antalet prioritet ett-larm. Genom att studera frågesvar och diagnoser visade sig tre frågor vara särskilt relevanta att ställa för en larmoperatör till den person som larmar: Sitter smärtan centralt i bröstet? Är smärtan intensiv? Har du tidigare besvärats av kärlkramp eller hjärtinfarkt?

– Studien visar att dessa tre frågor ger bäst vägledning. Då studien är retrospektiv och avser redan konstaterade behövs dock uppföljande forskning för att se om metoden kan användas i praktiken, säger Johan Herlitz.

Läs mer i Abstract:

Gellerstedt, M. Could prioritisation by emergency medicine dispatchers be improved by using computer-based decision support? A cohort of patients with chest pain. Publicerad 1 oktober 2016. Doi 10.1016/2016.06.281.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev