Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Programfel kan leda till förväxlade blodgrupper

Publicerad: 11 augusti 2017, 10:45

Foto: Vladislav Mitic

Ett programfel i ett bloddatasystem kan medföra att vissa patienter kan riskera att få fel blod.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Bloddatasystemet Doremi används bland annat för att rekommendera blodgrupper vid exempelvis blodtransfusioner. Som en följd av ett fel i systemet riskerar patienter att få fel blod rekommenderat, enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Region Skåne anmälde felet som består i att det inte går att ange separata blodgrupper för erytrocyter och trombocyter. För bland annat patienter med exempelvis transplanterade stamceller kan blodgrupperna behöva ändras. Sker detta på ett felaktigt sätt kan följden bli komplikationer eller i värsta fall till att patienten avlider.

– Då det finns en risk för förväxlingar har vi i förebyggande anmält felet och vi har även haft en dialog med leverantören om att åtgärda det, säger Lars Kristensson, förvaltningschef medicinsk service på Region Skåne.

Problemet har kunnat hanteras genom att personalen manuellt har ändrat de rekommendationer som ges. Detta förutsätter en manuell rutin som kan glömmas bort. Detta skedde vid ett tillfälle, vilket föranledde anmälan. Sedan felets konsekvenser blev kända har all berörd personal informerats. Flera andra landsting och regioner använder bloddatasystemet och leverantören planerar enligt Kristensson att åtgärda den.

– Då medvetenheten är hög om problemet hos personalen ser vi inte att det finns någon omedelbar patientrisk, även om medicinsk teknik alltid är förknippad med risker, säger Lars Kristensson.

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News