Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Proppsug gav inte bättre överlevnad vid hjärtinfarkt

Publicerad: 1 september 2013, 06:00

ESC 2013 En stor svensk studie visar att så kallad trombaspiration som är en vanlig åtgärd vid stora hjärtinfarkter inte tycks göra någon nytta alls.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Nu kommer resultaten från den unika studien Taste, där samliga svenska sjukhus som utför ballongvidgningar av akuta hjärtinfarkter har medverkat.

– Våra data kommer sannolikt innebära att den här metoden utförs betydligt mindre ofta i framtiden, säger Ole Fröbert, överläkare och professor vid Universitetssjukhuset Örebro.

Han är försteförfattare till studien som i dag söndag presenteras på den europeiska kardiologikongressen ESC i Amsterdam och samtidigt publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

I studien ingick totalt 7 244 patienter med akut hjärtinfarkt med ST-höjning på EKG. Hälften lottades till att genomgå trombaspiration före ballongvidgning och insättande av stent i det drabbade kranskärlet.

Vid trombaspiration sugs blodproppen i kranskärlet bort med hjälp av ett särskilt instrument.

Ole Fröbert och hans forskarkollegor konstaterar att överlevnaden trettio dagar efter hjärtinfarkten var den samma, runt 97 procent, oavsett om patienter fått trombaspiration eller bara ballongvidgning. Inte heller fanns det några statistiskt säkerställda skillnader mellan grupperna på ett flertal andra kliniska effektmått.

– I dag utförs trombaspiration vid runt hälften av alla ST-höjningsinfarkter i Sverige. Jag tror att den andelen kommer minska till kanske runt 10 procent och främst utföras hos patienter med stora proppbildningar i kranskärlen eller i andra komplicerade fall, säger Ole Fröbert.

Uppsvinget för trombaspiration kom för fem år sedan när en holländsk studie utförd vid ett enda sjukhus pekade på att metoden kunde minska dödligheten efter ST-höjningsinfarkt.

– Det var en bra studie. Men vår studie är sju gånger större och genomförd vid flera olika sjukhus, vilket stärker trovärdigheten i våra resultat, säger Ole Fröbert.

Som Dagens Medicin tidigare har berättat är Taste-studien den första randomiserade studien inom ramen för det svenska Scaar/Swedeheart-registret som administreras vid Uppsala Clinical Reserach Center i Uppsala. Tack vare den automatiska uppföljningen i registret har många sjukhus kunnat delta och kostnaden för studien har också kunnat hållas nere, samtidigt som resultaten snabbt har blivit färdiga.

– Vi tror att den här typen av studier kommer få stor betydelse i framtiden, framför allt för att undersöka metoder där det kommersiella intresset är lågt, säger Ole Fröbert.

Läs abstract till studien:

Ole Fröbert med flera. Thrombus Aspiration during ST-Segment Elevation Myocardial Infarction. New England Journal of Medicine, publicerad online den 1 september 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1308789

Relaterat material

Landets patienter ska lottas i unik studie om hjärtinfarkt

Livskraftig hjärtmuskel avgörande för bättre PCI

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev