Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Proteiner både hjälper och stjälper SLE-patienter

Publicerad: 26 april 2012, 07:32

Forskare har hittat specifika proteiner i SLE-patienters blodplättar. Fynden kan ge ett läkemedel mot sjukdomen.


Ett protein i en individs blodplättar kan spela en avgörande roll för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar vid inflammationssjukdomen SLE, systemisk lupus erythematosus, konstaterar biomedicinaren Christian Lood i sin avhandling. Han har forskat på varför unga kvinnor med SLE har 50 gånger så hög risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar som friska kvinnor i samma ålder.

Forskningen gjordes via blodprover från 70 SLE-patienter och från lika många friska deltagare. De SLE-sjuka hade höga nivåer av ett särskilt protein, PRKRA, i sina blodplättar, medan de friska deltagarna hade låga nivåer av proteinet. Patienterna med hög nivå av proteinet hade hjärt-kärlsjukdom i mycket högre grad. Kunskapen är viktig då blodplättarna bildar själva blodproppen vid en hjärtinfarkt eller stroke.

– Jag fortsätter att undersöka hur proteinet, blodplättarna och hjärt-kärlsjukdom vid SLE hänger ihop, säger Christian Lood.

Han har redan gjort ett fynd som kan vara lösningen i jakten på ett läkemedel mot SLE, nämligen ett bakteriellt protein, EndoS.

Vid SLE attackerar immunförsvaret patientens egen hud, leder och njurar. EndoS kan hjälpa till genom att klippa bort ett socker från immunförsvarets antikroppar. Det inaktiverar immunförsvaret som i sin tur slutar attackera den egna kroppen.

– EndoS har potential att utvecklas till ett nytt läkemedel. Men vi måste studera eventuella biverkningar, säger Cristian Lood.

SYLWI LA TERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev