söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Proteintester ställer snabb diagnos vid misstänkt infarkt

Publicerad: 27 augusti 2009, 14:43

Nya högkänsliga analysmetoder kan snabbt avgöra om en person drabbats av en hjärtinfarkt. Det pekar två nya studier på.


Ett stort antal människor söker akutvård varje år med symtom som tyder på hjärtinfarkt. De metoder som i dag används för att ställa diagnos är inte helt tillförlitliga, vilket gör att en del patienter kan gå miste om behandling i ett tidigt kritiskt skede.

Två studier som publiceras i dagens utgåva av New England Journal of Medicine pekar på att nya metoder för analys av proteinet troponin har hög säkerhet i ett tidigt skede.

I den ena studien som utfördes av bland annat tyska forskare inkluderades 1 818 patienter. Blodprover togs 3 och 6 timmar efter inskrivning på sjukhus. Proverna analyserades dels med traditionella markörer för infarkt, dels med en ny högkänslig analysmetod som mäter blodkoncentrationen av troponin-I.

Resultaten visar att sensitivitet och specificitet sammantaget var högst med den nya analysmetoden. Träffsäkerheten mätt med så kallad area under ROC-kurvan var 96 procent när den nya analysmetoden användes och 85 procent när den gamla metoden användes.

Även den andra studien i New England Journal of Medicine tyder på att nyare tester ger mer tillförlitlig diagnostik än de äldre.

I studien som utfördes framför allt av forskare i Schweiz ingick 718 patienter som visade på symtom på hjärtinfarkt när de inkom till akutmottagning.

Forskarna bakom studierna anser att det i dag saknas snabba och säkra diagnosmetoder för hjärtinfarkt och att de nya metoderna kan täcka det behovet.

Studierna har bland annat finansierats av företag som producerar utrustning som används för test vid misstänkt hjärtinfarkt.

Läs abstract:

New England Journal of Medicine 2009; 361:858-867
New England Journal of Medicine 2009; 361:868-877

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev