söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Rättegång mot Fikru Maru fortsätter

Publicerad: 16 januari 2017, 09:14

Fikru Maru.

I dag, måndag, återupptas rättegången mot den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru och 37 andra personer som åtalats för terroristbrott i samband med upploppet och dödsbranden vid Kilintofängelset Addis Abeba i höstas.

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Fikru Maru, anställd på Hudiksvalls sjukhus och som anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare, har precis återförts till fängelse efter att ha opererats i smyg av ett svenskt läkarteam med anledning av en lungkollaps. Han kommer för första gången sedan han insjuknade själv att närvara i rätten, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Personal från svenska ambassaden är på plats, liksom Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, som efterlyser ett kraftfullare agerande från Sverige och EU.

– Parallellt med vårt arbete i rätten så måste man utöva starka påtryckningar på regimen, vilket kräver kraftfulla åtgärder från framförallt svenska myndigheter, men kanske även från europeiska myndigheter, säger Hans Bagner till SVT.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013, och är tidigare dömd för att ha varit inblandad i en korruptionsaffär med landets tullminister. I den nya rättegången anklagas han för att vara en del av en terrorgrupp och för att ha varit med och finansierat ett uppror i samband med fängelsebranden. Ett tiotal fångar omkom.

När branden utbröt befann sig Fikru Maru dock inte i fängelset, eftersom han dagen innan förts till sjukhus. Det förklaras, enligt åtalet, med att han medvetet ätit så mycket choklad att hans lunga kollapsade.

Dödsbranden i Kilintofängelset

■ Kilinto är ett högsäkerhetsfängelse i utkanten av Etiopiens huvudstad Addis Abeba.
■ Tiotals fångar omkom och många skadades i en brand som bröt ut i fängelset den 3 september i år.
■ Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter myndigheternas officiella bild av branden.
■ Inledningsvis var det officiella beskedet att 23 interner dog efter att ha andats in giftig brandrök. Men i nya domstolsdokument heter det att fångarna brändes till döds efter att först ha misshandlats.
■ Människorättsaktivister pekar på att flera prominenta motståndare till den etiopiska regeringen befann sig i fängelset liksom hundratals som deltog i protestvågen. Kritiker hävdar också att flera av de döda hade skottskador.

Källa: BBC News

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev