Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Realtidsdata på gång i Ambureg

Publicerad: 9 juli 2020, 07:10

Håkan Klementsson är ambulansöverläkare och ordförande i Flisa.

Ambulansregistret filar på en lösning för automatisk överföring av data i realtid i verksamheterna. Just nu får de nöja sig med siffror från 2019 – som når Vården i siffror i dag, torsdag.


Det nationella kvalitetsregistret för svensk ambulanssjukvård Ambureg lämnar på torsdagen siffror för 2019 till SKR:s stora jämförelsedatabas Vården i siffror.

– Vi samlar in många parametrar från en miljon uppdrag, säger Håkan Klementsson, ordförande i Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Flisa.

Svenska ambulansregistret Ambureg började ifjol att leverera data till Vården i siffror, som drivs av Sveriges kommuner och Regioner, SKR. Initialt var parametrarna trubbiga och Dagens Medicin skrev i februari 2019 att teknikstrul riskerade att köra jämförelserna i diket.

– Det har blivit mycket bättre nu. Man har teknikansvariga som går igenom data och rättar till buggar. Till exempel visste inte Skåne hur många EKG man tog för att någon tryckte på en knapp och någon annan skrev fritext. Det har rättats till och nu vet Skåne hur många EKG som tas i ambulansen, säger Håkan Klementsson.

Enligt siffrorna för 2019 är det 81,9 procent för Region Skånes del. Andelen varierar från 100 procent i Region Örebro till 65,9 procent i Region Gotland. För Region Gävleborg saknas data över EKG i ambulans vid bröstsmärta. För riket som helhet var siffran 83,2 procent i fjol.

– Vårt målvärde är högt och ligger du över 80 procent får man nog säga att det är bra, säger Håkan Klementsson.

Precis som tidigare handlar det om tre parametrar som registret rapporterar in till Vården i siffror: ”EKG i ambulans vid bröstsmärta”, ”Mätning av andningsfrekvens i ambulans” och ”Mätning av blodsocker i ambulans”.

– Vi har en fjärde som vi jobbar med som är ansluten till standardvårdplanen för stroke. Då ska man mäta tiden från larmet på larmcentralen till dess att patienten är inne på sjukhuset. Den parametern ska in i Vården i siffror, men just nu finns ingen enhetlig definition på den här vårdkedjan. Dels kallas den lite olika i olika regioner, dels skiljer sig utlarmningen åt. I Blekinge var vi tidigt ute med att alla skulle ut som prio 1 vid minsta misstanke, i andra regioner bara om patienten är aktuell för trombolys, säger Håkan Klementsson.

Det pågår också ett pilotförsök i Region Blekinge med automatisk överföring av data i realtid. På så sätt ska varje verksamhet i realtid kunna följa sin egen verksamhet utifrån olika kvalitetsmått.

– Tanken är att varje verksamhet ska kunna knappa in på en dashboard och se hur lyckades vi förra dygnet: gjorde alla vad de skulle? Blev det fördröjningar? Man höjer då kvalitén. Så fort vi ser att tekniken fungerar kommer vi att ansluta region efter region, säger Håkan Klementsson.

Ambulansregistret finansieras i dag av Flisa och regionerna. Håkan Klementsson hoppas att SKR ska öppna upp för nya kvalitetsregisterkandidater.

– Vi har fortlöpande kontakt med SKR. Man har gjort en paus med samtliga kvalitetsregister så vi är inte förfördelade på något sätt. SKR får statsanslag för detta och man har väl inte riktigt kommit överens med staten, säger han.

Relaterat material

Svajig start för ny ambulansstatistik

Bästa sjukhuset – topplistorna

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev