Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Rekonstruktion av hjärtat ingen fördel efter bypass

Publicerad: 29 mars 2009, 13:30

ACC 2009 Patienter som genomgår kirurgisk rekonstruktion av vänsterkammaren efter bypassoperation får inte mindre hjärtsviktssymtom eller lägre dödlighet, enligt en ny randomiserad studie. (Uppdaterad kl 11.40, måndag 30 mars)


Kirurgisk rekonstruktion av vänsterkammaren är en metod som minskar volymen av hjärtats vänsterkammare hos patienter som drabbats av hjärtsvikt till följd av kranskärlssjukdom. Syftet är att förbättra hjärtats pumpförmåga.

I en ny studie har amerikanska forskare undersökt om metoden kan minska sjukhusinläggningar på grund av hjärtsjukdom och dödlighet oavsett orsak hos patienter med svår hjärtsvikt som genomgått bypassoperation. Totalt ingick 1 000 patienter, där hälften lottades till vänsterkammarrekonstruktion efter sin bypassoperation.

New England Journal of Medicine, publicerad online 29 mars

Efter i median 48 månader kunde dock forskarna inte se någon skillnad mellan grupperna för något av de studerade effektmåtten. Hjärtsymtom och resultat från ett gångförmågetest var också desamma i bägge grupperna.

Dan Lindblom är docent och överläkare vid thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där man sedan 2001 utvärderat vänsterkammarrekonstruktion i flera forskningsprojekt.

I en kommentar till Dagens Medicin skriver han tillsammans med kollegan Ulrik Sartipy att resultaten är  en besvikelse . Samtidigt ser de två orsaker till att utfallet inte blivit till fördel för vänsterkammarrekonstruktion:

» Patienterna i studien hade mindre avancerad symptombild än vad man varit vana vid i Stockholm. Dessutom blev endast 20 procent av patienterna som kunde ha inkluderats i studien randomiserade. Enligt Dan Lindblom och Ulrik Sartipy antyder detta att kirurger som  tror  på metoden aktivt valt bort att inte inkludera patienter i fall där man känt sig övertygade om att patienten verkligen behövde ingreppet.

» Antalet utförda vänsterkammarrekonstruktioner var färre än ett per deltagande centrum och år. Detta antyder att det kan ha varit relativt låg erfarenhet bland kirurgerna som utförde ingreppen. I sin tur kan det ha bidragit till storleken på  restkammaren  antingen blivit för stor eller för liten.

Inte desto mindre menar Dan Lindblom och Ulrik Sartipy att studien är  stor och viktig . De konstaterar:  Vi som utför dessa operationer måste ta till oss resultaten med ödmjukhet och fråga oss vad som krävs för att bättre kunna selektera patienter till operationen.

Den aktuella studien är en delstudie i en större undersökning, kallad Stich. Resultaten presenterades i går, söndag, på hjärtkongressen ACC i Orlando, USA, och publiceras samtidigt online i New England Journal of Medicine.

I en ledarkommentar i tidskriften skriver Howard Eisen vid Drexel University College of Medicine i Philadelphia att rutinanvändning av vänsterkammarrekonstruktion efter bypassoperation inte är rättfärdigat med de aktuella resultaten som grundval.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev