måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Relativt få mister körkort av medicinska skäl

Publicerad: 15 juli 2016, 12:24

Foto: David De Lossy/Thinkstock

Trots att tiotusentals personer får en stroke eller demensdiagnos varje år, är det få som mister körkortet. Läkare vågar inte anmäla, hävdar Transportstyrelsen.


År 2010 ändrades reglerna om läkares anmälningsplikt. Från 1 september det året är läkare skyldiga att anmäla körkortsinnehavare som är medicinskt olämpliga att behålla sina körkort. Innan en sådan anmälan görs ska läkaren informera personen i fråga.

Efter regeländringen har förvisso fler personer blivit av med sina körkort. Men ökningen är inte övertydligt stor: År 2009 förlorade 3 351 personer sina körkort av medicinska skäl, år 2010 var det 2 044, och fjol var det 4 318 personer.

Transportstyrelsen tycker det är många fler än så, vars körkortsinneha kan ifrågasättas.

– Det är låga siffror i hela landet, säger Lars Englund, chefläkare på Transportstyrelsen, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Vi vet att 25 000 personer får en demensdiagnos varje år, 30 000 får stroke varje år, och många av dem ska inte köra bil, säger han.

Och han tror att läkare drar sig för att göra anmälningar.

– Läkare vet att det här är viktiga saker, men som doktor vill man inte hålla i yxan när det kommer till att anmäla, säger han till radiokanalen.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev