fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Repatha försämrar inte minnet

Publicerad: 16 augusti 2017, 21:00

Foto: Thinkstock

Behandlingar med det nya kolesterolsänkande läkemedlet ger inte minnesproblem, enligt en ny analys som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktAterosklerosStrokeKolesterol

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Repatha (evolocumab) är en så kallad PCSK9-hämmare som kraftigt sänker nivån av LDL-kolesterol. Tidigare forskning har antytt att kognitionen kan försämras av den typen av läkemedel. Men så är alltså inte fallet, enligt de nya fynden som berör 1 200 patienter med etablerad ateroskleros och som redan stod på statiner.

Resultaten visar att det inte fanns någon statistiskt säkerställd skillnad mellan patienter som fått tillägg i form av PCSK9-hämmaren eller placebo gällande exekutiva funktioner, såsom planering och fokusering. Det fanns inte heller någon skillnad mellan patienterna när det kom till arbetsminnet eller episodiskt minne, alltså händelseminnet. Uppföljningen pågick i 19 månader i snitt.

Det internationella forskarlaget bakom analysen undersökte en subgrupp av deltagare i studien Fourier som Dagens Medicin tidigare har rapporterat om. Kognitionen utvärderades med en poängskala som kallas Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery, CANTAB.

Forskarna skriver att patienternas kognition även kommer att utvärderas efter fem år för att få långtidsresultat. Analysen är sponsrad av läkemedelsföretaget Amgen.

Läs mer i abstract:

Robert Giugliano med flera. Cognitive Function in a Randomized Trial of Evolocumab. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 17 augusti 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1701131

Relaterat material

Emotsedd studie öppnar för PCSK9-hämmare

Omtalat kolesterolläkemedel minskade hjärt-kärlrisk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev