Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Resultat för nya antikoagulantia granskas av EMA

Publicerad: 6 februari 2019, 12:20

Enligt preliminära resultat från en stor europeisk observationsstudie finns det skillnader i risken för större blödningar mellan olika sorter av de nya orala blodförtunnande läkemedlen, så kallade noak. Det finns också skillnader mellan noak och tidigare använda blodförtunnare, som warfarin.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Resultaten från granskningen, som beställdes år 2015 av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, har presenterats i huvuddrag för experter på EU-ländernas läkemedelsmyndigheter.

Nu ska experterna granska om resultaten har konsekvenser för den kliniska användningen av läkemedlen och om några förändringar behövs av rekommendationerna kring användning och åtgärder för att minimera risken för blödning.

– Det är ett stort och spretigt material som baseras på olika register i olika EU-länder, vilket kan göra fynden lite svårtolkade. Vi har dock inte sett några stora varningssignaler vad gäller skillnader i blödningsrisk. Det är betryggande att risken för hjärnblödning förefaller vara lägre med de nya direktverkande medlen, jämfört med warfarin, vilket man tidigare sett i flera andra analyser, säger Sofia Bosdotter Enroth, utredare på Läkemedelsverket till Dagens Medicin.

Hon tillägger:

– Samtidigt indikerar studien tyvärr att följsamheten till produktinformationen har brister, vilket i sig kan öka risken för blödning.

Preliminära resultat från granskningen kan vara klara i maj, tror Sofia Bosdotter Enroth.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev