Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Resultaten bör kunna ändra rekommendationer”

Publicerad: 17 november 2014, 16:53

Studien Improve-it visar att tillägg av kolesterolsänkaren ezetimib ytterligare kan minska risken för kardiovaskulära händelser hos statinbehandlade patienter. Resultatet väcker positiva reaktioner hos två experter som Dagens Medicin frågat.


– Jag ser det här som vetenskapligt mycket betydelsefulla resultat. De visar att lägre är bättre när det gäller kolesterol. Ytterligare sänkning är effektivt även hos statinbehandlade patienter och leder till färre hjärt-kärlhändelser, säger Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala universitet, som är på plats i Chicago.

Han påpekar samtidigt att effekten på hjärt-kärlhändelser är måttlig med en relativ minskning på ”endast” 5 till 10 procent. Enligt Lars Wallentin bör resultaten att leda till ett fokus på individuell och målstyrd sänkning av LDL-kolesterolet till mycket låga nivåer för att undvika nya insjuknanden hos patienter efter hjärtinfarkt.

– Detta kommer förstås att fortsätta genomföras med den mest kostnadseffektiva behandlingen, där såväl olika statiner som ezetimib nu bör användas för att verkligen nå målen. Troligen kan vi uppnå ännu färre hjärt-kärlhändelser genom att använda ezetimib tillsammans med mer potenta statiner, som atorvastatin och rosuvastatin, säger han till Dagens Medicin.

Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, anser att Improve-it bör kunna ändra nationella och internationella rekommendationer.

– Studien är stor och välgjord med många kardiovaskulära händelser och stark statistisk styrka att påvisa skillnader. Den uppfyller kriterier på en god randomiserad studie. Säkerheten med kraftig sänkning av LDL-kolesterol har nu på nytt visats, säger han och fortsätter:

– Priset på ezetimib kan också förväntas rasa när patentet går ut om några år.

Peter Nilsson lyfter också fram en studie som publicerades förra veckan i New England Journal of Medicine. Den visade att personer som har en genetisk defekt i samma tarmprotein som ezetimib blockerar har livslångt låga LDL-nivåer och en motsvarande lägre kardiovaskuär risk.

– De resultaten tillsammans med Improve-it stärker antagandet att det verkligen finns ett kausalsamband mellan lågt LDL-kolesterol och bättre skydd mot hjärt-kärlsjukdom, säger han.

Relaterat material

Tuffare kolesterolkontroll minskade kardiovaskulära händelser 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev