Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Reumatiker löper större risk att få hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 29 oktober 2008, 15:01

Reumatiker löper större risk att få hjärt-kärlsjukdom

En patient med reumatoid artrit löper ungefär samma förhöjda risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom som en person med diabetes. Det visar två studier som presenterats på det amerikanska reumatologmötet ACR.


Att det finns en koppling mellan reumatoid artrit, RA, och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom är känt sedan tidigare. De båda studierna som nu presenterats på kongressen ACR, American College of Rheumatology, visar dock att risken är jämförbar med den som diabetespatienter har.

I den ena studien hade forskare från University Medical Center i Amsterdam, Nederländerna, jämfört två prospektiva studier på sammanlagt 984 personer. Det visade sig att förekomsten av hjärt-kärlsjukdom var högst, 7,8 procent, bland personer med RA, medan den låg på 5,7 procent bland diabetessjuka och på 3,9 procent i kontrollgruppen.

Den relativa risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom var i denna studie nära nog fördubblad för patienter med RA och något lägre för diabetessjuka.

I den andra studien, som utförts av forskare vid Southhampton General Hospital i Storbritannien, hade man studerat det brittiska primärvårdsregistret från 1987 till 2002 och fann att risken för att drabbas av hjärtinfarkt var nära fördubblad bland RA-patienter jämfört med kontroller. Sambandet mellan diabetes och hjärtinfarkt var dock starkare, med en trefaldigt större risk att drabbas bland diabetessjuka än bland kontrollerna.

En av forskarna, Michael Nurmohamed från Amsterdam, poängterade vid mötet att läkare bör ha en sänkt tröskel när det gäller att hantera risken för hjärt-kärlsjukdom bland patienter med RA.

Läs mer:

ACR:s webbplats

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev