Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Risken för fönstertittarsjuka förhöjd långt efter rökstopp

Publicerad: 7 juni 2011, 12:12

Rökning tycks öka risken för fönstertittarsjuka hos kvinnor flera decennier efter rökstopp, enligt en ny studie.


Perifer benartärsjukdom, fönstertittarsjuka, orsakas av förträngningar i artärerna i ben och fötter och kan vara mycket plågsam.

Nu har amerikanska forskare tittat närmare på hur rökning påverkar kvinnors risk att drabbas av sjukdomen i en framåtblickande studie.

Resultaten ger ökat stöd för att rökning ökar risken för fönstertittarsjuka. Dessutom tyder de på att den är förhöjd även 20 år efter rökstopp.

Forskarna följde närmare 40 000 kvinnor utan symtom på sjukdomen under nästan 13 år i median. Vid studiens början fick de svara på frågor om sina rökvanor vid frågetillfället och tidigare.

Därefter svarade de med jämna mellanrum på frågor om sin hälsa, sina rökvanor och eventuella symtom på fönstertittarsjuka.

Under studiens gång bekräftades 178 fall av sjukdomen. Forskarnas analys visar att kvinnor som rökte hade tio gånger högre risk att drabbas, jämfört med dem som aldrig hade rökt.

Risken minskade påtagligt efter rökstopp, men var alltså fortfarande förhöjd efter många år utan cigaretter.

Bakom studien, som publiceras i tidskriften Annals of Internal Medicine, står forskare vid Harvard University i Massachusetts.

Läs abstract:

Annals of Internal Medicine 2011; 154: 719-726 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News