torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Rivaroxaban efter sjukhusvård hjälpte inte mot proppar

Publicerad: 26 augusti 2018, 12:30

Syftet med behandlingen var att rivaroxaban skulle förhindra venösa proppar.

Foto: Thinkstock

Det gav ingen sammantagen vinst att brett och mer långvarigt behandla sjukhusvårdade patienter som har hög risk för blodproppar med det blodförtunnande läkemedlet rivaroxaban, visar en studie.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Ett av huvudnumren vid förra årets ESC-kongress var resultaten från Compass-studien, som visade på nyttan av att brett behandla aterosklerossjuka patienter med noak-läkemedlet rivaroxaban (Xarelto).

Den succén kunde inte riktigt upprepas i den nya studien Mariner, där forskare försökt att brett behandla patienter som vårdats minst tre dagar på medicinkliniker för olika åkommor. Syftet var att rivaroxaban skulle förhindra venösa proppar genom en längre behandlingstid än vad som annars är normalt.

Totalt inkluderades över 12 000 patienter som bedömdes ha särskilt hög risk för sådana proppar. Det primära effektmåttet var förekomst av symtomatiska venproppar och dödsfall på grund av venösa proppar. Under den 45 dagar långa behandlingsperioden var det 0,83 procent som hade drabbats av någon av dessa händelser bland dem som lottats till rivaroxaban. Motsvarande siffra i placebogruppen var 1,10 procent. Skillnaden var inte statistiskt signifikant.

Det fanns ingen skillnad i större blödningar mellan grupperna.

Forskarna såg dock en statistiskt säkerställd halvering av symtomatiska, icke-dödliga, venproppar med rivaroxaban, vilket i absolut mått innebar en skillnad på 0,24 procent. Trots att det primära effektmåttet var neutralt gör detta fynd att åtminstone studiens försteförfattare Alex Spyropoulos tror att klinisk praxis kan påverkas.

– Det är upp till varje läkare att individualisera behandlingen för sina patienter, sade han på en presskonferens under söndagen på ESC-kongressen.

Läs abstract:

Alex Spyropoulos med flera. Rivaroxaban for Thromboprophylaxis after Hospitalization for Medical Illness (MARINER). New England Journal of Medicine, publicerad online den 26 augusti. DOI: 10.1056/NEJMoa1805090

Relaterat material

ESC - Antikoagulantia kan ta plats vid stabil hjärt-kärlsjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev