Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Rön väcker frågor om nytta av sänkt blodtryck

Publicerad: 18 oktober 2005, 16:31

Den svenska Lancetstudien ifrågasätter inte bara beta-blockerare. Den reser också en rad frågor på dagens fokusering kring nyttan av att sänka blodtrycket, enligt Läkemedelsverket.


Enligt Läkemedelsverket borde kanske inte blodtrycket i sig vara det som avgör vilken blodtryckssänkande behandling en patient får.

I stället borde behandlingen mer utformas efter individuella riskfaktorer och vilka mekanismer olika läkemedel har.

- Det som slår en när man läser artikeln är den dåliga korrelationen mellan blodtryckssänkning och utfallet i hjärtinfarkt, död och stroke, säger Hans Melander, statistiker och senior expert i läkemedelsvärdering vid Läkemedelsverket.

Enligt honom visar Lancetstudien att det inte är några större skillnader i blodtryckssänkande effekt mellan olika läkemedel.

- Det intressanta är att de enda studier som uppvisar signifikans är de studier som inte bara har med patienter med högt blodtryck utan även patienter med olika riskfaktorer. Ett exempel är Ascot-studien där patienterna utöver högt blodtryck även hade tre riskfaktorer. Det gör att det kanske borde vara riskfaktorerna och inte hypertonin i sig som borde styra behandlingen i mycket högre utsträckning än vad som sker i dag, säger Hans Melander.

Ett problem, enligt honom, är att stora studier - liknande de som ingår i den svenska metaanalysen - ofta får stort genomslag i klinisk praxis.

- Ett exempel är Ascot där man har en kalkyl i slutet som säger att 125 000 stroke hade kunnat undvikas i Europa om alla hade behandlats som i studien. Det blir för mycket generaliseringar, som ofta får stort genomslag i behandlingen genom att de tas upp av läkemedelskommittéer och hamnar i riktlinjer av olika slag, säger Hans Melander.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev