Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Rubbad hjärtrytm i Vasas spår

Publicerad: 12 juni 2013, 09:03

Foto: Photos.com

De mest rutinerade manliga vasaloppsåkarna med de bästa sluttiderna löper störst risk att drabbas av rubbningar i hjärtrytmen.


En studie från forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet visar att högintensiv uthållighetsträning inte bara ger ett starkare hjärta, utan också ett hjärta som lättare kan drabbas av förmaksflimmer eller onormalt låg puls.

Resultaten, som publiceras i European Heart Journal, baseras på data om nästan 53 000 personer, män och kvinnor, som åkte Vasaloppet under 1989–1998 och som sedan följdes upp med hjälp av patientregistret.

De som hade åkt minst fem Vasalopp hade ungefär en tredjedel så hög risk som andra att ha vårdats på sjukhus för hjärtrytmrubbning. Ungefär samma riskökning sågs för de snabba åkarna som hade skidat i mål på en sluttid som låg högst 60 procent över vinnartiden.

Sambandet sågs tydligast för männen. Dock gäller inte resultaten den farligaste rytmrubbningen: kammararytmi.

Forskarna betonar att deras studie inte visar att det skulle vara farligt att motionera. Tvärtom visar tidigare resultat att Vasaloppsåkare är friskade och lever längre än mer stillasittande personer.

Läs abstract:

Kasper Andersen med flera. Risk of arrhythmias in 52 755 long-distance cross-country skiers. European Heart Journal, publicerad online den 11 juni 2013. DOI: 10.1093/eurheartj/eht188

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev