Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ryska problem med stor hjärtstudie

Publicerad: 27 april 2017, 12:55

Att en läkemedelsprövning mot en svårbehandlad form av hjärtsvikt floppade kan ha berott på att patienter i Ryssland aldrig tog sin medicin, visar en ny analys av studien.


Ämnen i artikeln:

Hjärtsvikt

Det var år 2014 som resultaten från prövningen Topcat publicerades i New England Journal of Medicine. De visade att patienter som hade hjärtsvikt med bevarad vänsterkammarfunktion inte hade någon nytta av att få det vätskedrivande läkemedlet spironolakton.

Ganska snart stod det dock klart att det fanns märkliga omständigheter i studien. Subgruppsanalyser visade att de drygt hälften av deltagarna som kom från Nord- eller Sydamerika verkade ha fått en effekt av läkemedlet, sett till det primära utfallsmåttet som omfattade bland annat kardiovaskulär död och sjukhusinläggningar på grund av hjärtsvikt.

Övriga deltagare som kom från Ryssland och Georgien fick ingen effekt alls. Bland dessa patienter var också förekomsten av hjärt-kärlhändelser betydligt lägre än i Amerika.

Nu visar en ny analys av resultaten att 30 procent av undersökta deltagare från Ryssland inte verkade ha fått någon behandling alls i studien, då det inte gick att påvisa en särskild metabolit av spironolakton i deras blod. Motsvarande siffra var 3 procent i USA och Kanada. Trots detta hade många deltagare i Ryssland uppgivit att de tagit läkemedlet som de skulle.

Forskarnas slutsats är att resultaten från Ryssland och även Georgien inte speglar den verkliga effekten av spironolakton i den aktuella patientgruppen.

Hjärtsvikt med bevarad vänsterkammarfunktion är en vanlig men svårbehandlad form av hjärtsvikt. Hittills har inget läkemedel visat effekt i en randomiserad studie. Men det är alltså möjligt att sprironolakton alltså skulle kunna vara ett efterlängtat undantag, sett till de nya resultaten.

Läs mer (kräver inlogg):

Simon de Denus med flera. Spironolactone Metabolites in TOPCAT — New Insights into Regional Variation. New England Journal of Medicine 2017; 376:1 690–1 692. DOI: 10.1056/NEJMc1612601

Relaterat material

Sviktmediciner tros hjälpa fler

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hjärtsvikt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev