söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Så flyttade sockerindustrin fokus mot fett

Publicerad: 14 september 2016, 08:15

Foto: Thinkstock

Den amerikanska sockerindustrin betalade Harvardforskare att skriva en inflytelserik forskningsöversikt som tonade ner hälsofaran med socker, enligt nya uppgifter som publiceras i tidskriften Jama Internal Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är forskare vid University of California i San Fransisco som gått igenom en stor mängd arkiverad korrespondens och annat material för att kunna pussla ihop en bild av tillkomsten för den aktuella översiktsartikeln, som publicerades i New England Journal of Medicine år 1967 i två delar.

Slutsatsen är att organisationen Sugar Research Foundation, som nu heter Sugar Association, valde ut målet med översikten, bidrog med vilken forskning som skulle granskas och sedan fick se på utkast till den slutgiltiga artikeln – utan att dessa bindningar fanns angivna i den färdiga artikeln. New England Journal of Medicine införde krav på att forskare skulle redovisa finansiering först år 1984.

Upprinnelsen till artikeln ska ha varit en oro inom sockerindustrin över att resultat började visa att socker skulle vara en mindre fördelaktig kostkälla för kalorier än andra kolhydrater och att mättat fett kanske inte var den främsta kostrelaterade orsaken till kranskärlssjukdom.

Uppdraget att skriva översikten gick till tre forskare vid Harvard School of Public Health, vilka fick betalt 49 000 dollar i dagens penningvärde av organisationen. Deras arbete benämndes interntprojekt 226 av Sugar Research Foundation.

Budskapet från Harvardforskarna i artikeln gladde också uppdragsgivarna: ”Den största evidensen pekar bara på ett sätt som kosten kan påverka utvecklingen och fortskridandet av ateroskleros. Detta är genom att påverka nivåerna av serumlipider, speciellt serumkolesterol.”

Vad gäller kolhydrater skrev forskarna: ”Vi drar slutsatsen att den praktiska betydelsen av skillnader i kostens kolhyldrater är minimal i jämförelse till den som är kopplad till fett och kolesterol i kosten”

Efter att översikten blivit publicerad dog debatten om kolhydrater och hjärtsjukdom medan nyttan med lågfettsdieter i stället lyftes fram, enligt New York Times.

I ett uttalande medger Sugar Association att organisationen skulle ha varit mer transparent i alla sina forskningsaktiviteter men att när den aktuellla översikten publicerades så var inte detta normen på samma sätt som det är i dag. Samtidigt säger sig organisationen vara besviken över Jama Internal Medicine publicerar rubrikvänliga artiklar i stället för ”kvalitetsforskning”.

Samtliga författare till översikten i New England Journal of Medicine är nu avlidna, liksom inblandade personer på Sugar Association, enligt New York Times.

Läs hela artikeln:

Cristin Kearns med flera. Sugar Industry and Coronary Heart Disease ResearchA. Historical Analysis of Internal Industry Documents. Jama Internal Medicine, publicerad online den 12 september 2016. DOI: 10.1001/jamainternmed.2016.5394

Relaterat material

Mer kardiovaskulär död med mer tillsatt socker

Socker i maten kopplas till farliga blodfettsnivåer

Få svenskar äter rätt

Mindre socker - mindre vikt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev