fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Så klarar sig utlandsfödda infarktpatienter

Publicerad: 30 augusti 2020, 05:00

Foto: Getty Images

ESC 2020. Patienter som är födda i Afrika och i europeiska länder utanför EU har sämre prognos efter en hjärtinfarkt, jämfört med patienter födda i Sverige. Det visar en stor analys av data i registret Swedeheart.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i LinköpingESCHjärtinfarkt

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


− Jag hoppas att våra resultat kan hjälpa till att medvetandegöra att vissa patientgrupper klarar sig sämre och kan vara i behov av extra insatser, som att se till att de verkligen deltar i rehabiliteringsprogram, säger Sammy Zwackman, kardiolog och forskare vid Linköpings universitet.

Tillsammans med sina kollegor har han analyserat utfall vid nästan 195 000 hjärtinfarkter som varit registrerade i Swedeheart under åren 2005 till och med 2016. Forskarna delade upp patienterna beroende på var i världen de var födda och jämförde sedan hur många som drabbats av en allvarlig kardiovaskulär händelse inom ett år.

Efter justering för ålder och kön var det fyra grupper som hade sämre prognos jämfört med patienter födda i Sverige, nämligen de som var födda i övriga Norden, Asien, europeiska länder utanför EU och Afrika.

Värst var läget för de två sistnämnda grupperna som löpte 17 respektive 53 procent ökad risk för en allvarlig kardiovaskulär händelse, vilket definierades som död, stroke eller ny hjärtinfarkt.

Forskarna tror att skillnader i riskfaktorprofil spelar en stor roll för resultaten.

− Vi har inte analyserat klart detta. Men mycket pekar på grupperna med sämre prognos också har mer riskfaktorer från början, som ökad förekomst av rökning, diabetes och högt blodtryck. Vi har inga indikationer på att den akuta behandlingen skiljer sig åt, säger Sammy Zwackman.

Hur överraskande är resultaten sett till att socioekonomiska skillnader i hälsa är välbelagda?

− Fynden är ganska väntade. Det här är dock första gången någon undersökt de här sambanden under de senaste åren när vi har fått fler utlandsfödda men också fått tillgång till allt effektivare behandling mot hjärtinfarkt, säger Sammy Zwackman.

Han och hans kollegor ska nu gå vidare med att bland annat studera hur snabbt de olika grupperna söker sjukvård vid symtom på hjärtinfarkt.

Resultaten presenteras på den pågående kongressen för European Society of Cardiology.

Läs abstract till studien:

Sammy Zwackman med flera. Characteristics and outcome in foreign-born vs Sweden-born patients with myocardial infarction.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev