onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Så länge lever framtidens svenskar

Publicerad: 17 oktober 2018, 08:39

Foto: Thinkstock

Svenskarna kommer att leva något längre i framtiden, men de vanligaste dödsorsakerna kommer att förbli, hjärt- och lungsjukdomar, cancer samt självmord, visar en ny studie.


Forskare vid University of Washington i Seattle har tagit fram olika scenarier om hur exempelvis livsstil, sjukvård och miljö påverkar livslängd och dödsorsaker.

I studien som publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet presenteras den förväntade medellivslängden år 2040 i världens länder enligt olika framtidscenarier.

Sverige, med en genomsnittlig livslängd för hela befolkningen på 82,1 år 2016, rankas på elfte plats bland 195 nationer. Enligt den förväntade utvecklingen kommer Sverige även 2040 ranks på plats elva, men med en förväntad medellivslängd på 84 år. Alltså 1,9 år mer. Hjärtsjukdomar kommer att förbli den främsta orsaken till för tidig död i Sverige. År 2016 var de främsta orsakerna till för tidig död i Sverige olika hjärt- och lungsjukdomar, olika former av cancer samt självmord.

Globalt ser studien en signifikant ökning av dödsfall beroende på icke-smittsamma sjukdomar. De viktigaste orsakerna till för tidig död förutspås vara högt blodtryck, BMI eller blodsocker, sjukdomar orsakade av tobaks- och alkoholanvändning samt luftföroreningar.

Studien tittar också på alternativa hälsoscenarier. Alltså vad som händer beroende på hur länderna hanterar exempelvis ökad fetma hos befolkningen, tobaks- och alkoholbruk. I bästa fall kan svenskarnas medellivslängd öka till 85,5 och i sämsta fall minska till 81,8 år.

År 2040 förutspås fyra länder att ha en medellivslängd på över 85 år – Japan, Singapore, Spanien och Schweiz. Spanjorerna tros komma att leva längre än några andra i världen.

EMMA GYLLESTAD/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev