Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Så slår hjärt-kärlsjukdom i rika och fattiga länder

Publicerad: 27 augusti 2014, 21:00

Foto: Thinkstock

Trots mindre börda av riskfaktorer drabbas människor i låginkomstländer oftare av allvarligare kardiovaskulär sjukdom än invånare i den rika världen, enligt en stor kartläggning i New England Journal of Medicine.


Även dödligheten i dessa sjukdomar var högre i låginkomstländerna, än i medelinkomst- och höginkomstländerna. Däremot var det vanligare med mindre allvarliga hjärt-kärlsjukdomar i höginkomst- jämfört med i låginkomstländerna.

Som allvarlig hjärt-kärlsjukdom räknades hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. All annan hjärt-kärlsjukdom räknades som mindre allvarlig om den ledde till sjukhusinläggning men inte död.

En förklaring till resultaten kan vara att befolkningen i de rika länderna har bättre tillgång till sjukvård och snabbare kan få preventiv behandling av till exempel högt blodtryck, tror forskarna bakom studien.

Dessutom konstaterar de att tillgången till revaskulariserande behandling, som ballongvidgning och bypassoperation, är större i den rika världen än i den fattiga.

Resultaten baseras på Pure-studien, där forskare undersökt riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom bland över 156 000 människor från 17 länder. Därefter har de följt deltagarna i snitt 4,1 år.

Baserat på ett något mer begränsat material från samma studie publicerade nyligen samma forskarlag två omdebatterade studier om saltintagets betydelse för hjärt-kärlhälsan.

Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet, är en av författarna till den nu aktuella studien.

Läs abstract till studien:

Salim Ysuf med flera. Cardiovascular Risk and Events in 17 Low-, Middle-, and High-Income Countries. New England Journal of Medicine 2014; 371: 818–27. DOI: 10.1056/NEJMoa1311890

Relaterat material

Faran med högt saltintag tonas ner i stor studie

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev