söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sahlgrenska vill ha mer pengar från regionen

Publicerad: 4 december 2018, 14:15

Foto: Henrik Brunnsgård/Bildbyrån

Nej, det blir inga nedskärningar på hjärt- eller akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset 2019. Samtidigt vill sjukhuset ha tillskott från regionen.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

I går beslutades Sahlgrenska universitetssjukhusets omstridda budget för 2019, som Dagens Medicin rapporterat om. Det skedde helt enligt plan, sjukhuset får 17,8 miljarder kronor. Men läget var lite ljusare än förut.

– Riktigt så illa som vi befarade när vi gjorde budgetprognosen är det inte nu. Då såg det sämre ut för många av verksamheterna, säger Per Albertsson, chef för område 6 vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

De befarade nedskärningarna på hjärtkateteriterventioner, aortaklaffoperationer och annan hjärtsjukvård kommer inte att ske, enligt Per Albertsson. Inte heller dras det in personal på akutmottagningen för att spara de 12 miljoner så som tidigare aviserats. Dock saknas långsiktig finansiering på flera områden, som det konstaterades i pressmeddelandet från Sahlgrenska i går.

Varifrån tas pengarna då?
– De kommer delvis att tas från sjukhuset centralt, det är en buffert som sjukhuset har men som vi blir tvungna att börja gnaga på redan nu. Dessutom pågår en dialog med Västra Götalandsregionen om att tillföra medel till hjärtsjukvården, säger Per Albertsson.

Men om ni får tillskott från regionen i alla fall så är det väl inte riktigt korrekt att säga att ni har en budget i balans?
– Det finns ett regionalt beslut om att vi ska satsa på hjärtsjukvården och det behöver ju finansieras, anser vi.

Ett sätt att spara på blir genom utglesade besök, enligt Per Albertsson. Patienter som kallats en gång per år får kanske komma en gång var 18:e månad i stället.

– Vi får vara tillgängliga när vi behövs istället och skapa luckor för halvakuta fall.

Relaterat material

Personalen protesterar mot budgetbeslut

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev