Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Salsa ger fler strejkande hjärtan rytmen åter

Publicerad: 6 maj 2009, 14:48

GULDSKALPELLEN 2009 Genom att korta insatstiderna vid hjärtstopp har Salsa­projektet vid Södersjukhuset i Stockholm bland annat lyckats uppvisa en nära fördubblad överlevnad vid bevittnade hjärtstopp i Storstockholm.


Hedersomnämnande i Guldskalpellen 2009

I början av 2000-talet var överlevnaden efter hjärtstopp utanför sjukhus markant sämre i Stockholm än i övriga landet. Därför startade 2004 Salsa-projektet, Saving Lives in the Stockholm Area.

Under 2005 utrustades 72 brandbilar med hjärtstartare, defibrillatorer, och runt 1 500 brandmän utbildades i hjärt-lungräddning och i att använda hjärtstartarna. Rutinerna ändrades också så att brandkår och ambulans larmas samtidigt via SOS Alarm vid hjärtstopp.

Överlevnaden vid hjärtstopp är nu nära nog dubbelt så hög som innan projektet startade. I dag räddas cirka 10 procent vid bevittnade hjärtstopp och 8,4 procent av samtliga hjärtstopp i Storstockholm.

Antalet överlevande har ökat med minst 30 till 40 personer per år.

– Det här är rekordhöga siffror, resten av landet ligger lägre. Eftersom resultaten är så bra funderar vi nu på hur vi ska göra för att sprida projektet till kollegor runt om i landet. Det här måste ut, säger Leif Svensson, docent och överläkare vid Stockholms prehospitala centrum på Södersjukhuset.

Han anser att de fina resultaten, som är på väg att publiceras i European Heart Journal, framför allt beror på det fördjupade samspel som nu sker mellan SOS Alarm, räddningstjänst och ambulansverksamhet, men även med taxi och polisen, som också har genomgått utbildning, om än i mindre skala.

Hjärtstartare finns nu vid cirka 100 publika anläggningar i upptagningsområdet, vid varje brandstation och i 10 polisenheter och 30 taxibilar.

Ett pilotförsök i Stockholm visar att polisbilar med defibrillatorer ofta är på plats samtidigt eller snabbare hos den drabbade än ambulans, se även Dagens Medicin nr 17/09.

– Förklaringen är att de kontinuerligt har fler bilar ute på gatorna och därför diskuterar vi nu med polisen om att utrusta fler bilar i Storstockholm och att utbilda fler poliser i hjärt-lungräddning, säger Leif Svensson.

Juryns motivering:

Hedersomnämnande 3
Professor Mårten Rosenqvist och överläkare Leif Svensson, Salsaprojektet, Södersjukhuset i Stockholm.

"Med aldrig sviktande ihärdighet och tålamod har pristagarna övervunnit såväl praktiska som formella hinder i sitt arbete för att öka överlevnaden vid hjärtstopp. Denna insats har optimerat samhällets resurser och lett till fler räddade liv.”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev