Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Samband mellan triglycerider och hjärtsjukdom identifierat

Publicerad: 10 maj 2010, 11:58

Det har varit oklart om triglyceriderna i blodet påverkar risken för hjärtsjukdom. Ny forskning visar nu att det kan finnas ett sådant samband.


Höga blodnivåer av det ”onda” LDL-kolesterolet anses vara kopplat till ökad risk för kranskärlssjukdom. Det har däremot varit mindre klart om motsvarande samband gäller för triglyceriderna, en annan typ av de fettämnen som cirkulerar i blodet.

Men nya rön från ett internationellt forskarnätverk, lett från University of Cambridge i Storbritannien, pekar nu på att höga triglycerider verkligen ökar risken för kranskärlssjukdom.

Forskarna använde en metod kallad mendelsk randomisering med vars hjälp det går att studera orsakssamband mellan olika genvarianter och sjukdomsutfall.

I detta fall studerades en variant för genen ApoA5, vilken har betydelse för triglyceridnivån i blodet.

Forskarna jämförde förekomst av genvarianten i relation till triglyceridnivån, andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom samt förekomst av sådan sjukdom i olika grupper av individer. Totalt ingick data från över 300 000 personer i analysen.

Forskarnas slutsats är att personer som har en genetiskt relaterad ökad benägenhet till höga triglycerider också hade ökad benägenhet att drabbas av hjärtsjukdom.

De framhåller dock att det behövs resultat från randomiserade studier med läkemedel som sänker triglyceriderna innan det kan bli aktuellt att börja behandla höga triglycerider.

Studien publiceras i den senaste utgåvan av tidskriften Lancet.

Läs abstract:

Lancet 2010; 375: 1634–1639

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev