Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sänkt saltintag kan minska antalet infarkter radikalt

Publicerad: 22 januari 2010, 08:48

Sänkt saltintag kan minska antalet infarkter radikalt

Foto: Foto: Photos.com

Tre gram salt mindre om dagen. En sådan kostförändring skulle förlänga livet för mängder av amerikaner och dessutom minska förekomsten av hjärtinfarkt och stroke.


Amerikansk diet har ett högt saltinnehåll, och liksom i Sverige kommer en stor del av saltet från färdiglagad mat.

Nu har forskare vid University of California i San Fransisco beräknat vad som skulle hända om befolkningen i USA minskade sitt saltintag med 3 gram per dag – något som bedöms vara genomförbart.

De beräknar med hjälp av en datorsimuleringsmodell att ett sådant minskat saltintag skulle innebära 60 000 till 120 000 färre nya fall av kranskärlssjukdom per år. Insjuknandet i stroke skulle minska med 32 000 till 66 000 fall och hjärtinfarkterna med 54 000 till 99 000 per år. Det årliga antalet dödsfall skulle sjunka med 44 000 till 92 000 per år, enligt forskarna.

De skriver att alla delar av befolkningen skulle dra nytta av en sådan förändring, och att den är lika viktig som minskad fetma, rökning och sänkta kolesterolnivåer.

En folkhälsointervention för att få ned saltintaget med 3 gram per dag skulle spara mellan 10 och 24 miljarder dollar i sjukvårdskostnader årligen i USA, enligt beräkningen. En sådan intervention skulle innebära sänkta sjukvårdskostnader även med en sänkning på 1 gram, och skulle vara mer kostnadseffektiv än att ge läkemedel till alla med högt blodtryck.

Slutsatsen i studien är att en ganska blygsam minskning av saltintaget skulle minska förekomsten av hjärt-kärlsjukdom rejält och bör vara ett mål för folkhälsoarbetet.

Beräkningen presenteras i torsdagens utgåva av New England Journal of Medicine.

Läs abstract:

New England Journal of Medicine, publicerad online den 20 januari 2010.

Relaterat material

Dubbelt så mycket salt som rekommenderat i ungas mat

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev