Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Sju av tio stödjer strejken

Publicerad: 23 april 2008, 14:44

Sju av tio svenskar tycker att det är rätt av Vårdförbundet att strejka, visar en opinionsundersökning. Men enligt samma undersökning tror mer än hälften att sjuksköterskorna tjänar sämre än de egentligen gör.


Opinionsundersökningen gjordes under gårdagen av företaget Novus Opinion på uppdrag av TV4 Nyheterna.

Den visar att 73 procent av svenskarna tycker att det är rätt av Vårdförbundet att strejka för högre löner, medan 14 procent tycker att det är fel.

Mer än hälften av de 1 000 tillfrågade trodde dock att sjuksköterskornas löner ligger lägre än de i verkligheten gör.

En sjuksköterska anställd i landstinget tjänar i genomsnitt 23 800 kronor i månaden, men hela 59 procent av undersökningsdeltagarna trodde att genomsnittslönen låg mellan 18 000 och 22 000 kronor. Bara 22 procent av de tillfrågade trodde att lönen låg mellan 22 000 och 24 000 kronor i månaden.

Majoriteten trodde inte att Vårdförbundet kommer att få igenom sina krav. 50 procent svarar att det inte är särskilt troligt och 7 procent att det inte alls är troligt. 32 procent bedömer dock att det är ganska troligt och 5 procent att det är mycket troligt att förbundet får igenom lönekraven.

En rundringning som TT gjort visar att stödet från andra fackförbund inte alls är lika starkt som stödet från svenska folket.  Inget av de tillfrågade förbunden vill ge Vårdförbundet sitt fulla stöd.

Till de fackförbund som inte vill kommentera strejken och lönekraven hör Kommunal, som bland annat organiserar undersköterskorna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev