Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sjukhus ska tävla i hälsoarbete med hjärtsjuka

Publicerad: 25 april 2012, 14:24

KARDIOVASKULÄRA Ett nytt index där sjukhusens hjärtsjukvård jämförs lanseras i morgon på kardiovaskulära vårmötet.


I det nya indexet räknas även hur bra sjukhusen är på att få patienter att sluta röka och bli fysiskt aktiva.

Den som drabbas av hjärtinfarkt har mycket större chanser i dag än för något årtionde sedan. Det kan vi tacka kvalitetsregistren för – åtminstone delvis. Det sade Tomas Jernberg, ordförande för hjärtregistret Swedeheart, på ett symposium på det pågående kardiovaskulära vårmötet. Men orsaken är förstås inte registrerandet i sig utan att vården behandlar patienterna bättre.

Tomas Jernberg visade kurva efter kurva som pekade uppåt, som visade de parametrar som ingår i det index där svenska sjukhus jämförs med varandra. Och samtidigt har dödligheten i hjärtinfarkt minskat drastiskt.

– Det är en fantastisk kvalitetsökning sedan 2005 då kvalitetsindexet infördes, och det är mycket på grund av de diskussioner och det ökade intresse från beslutsfattare och media som indexet  fört med sig, sade han.

Även om det fortfarande finns skillnader mellan sjukhusen är det dags att uppgradera kvalitetsindexet för att hjärtvården ska bli ännu bättre.

– Vi har nått taket, vi kan inte bli så mycket bättre när de gäller de här variablerna, sade Tomas Jernberg.

– I morgon lanseras därför en ny variant där sjukhusen även ska få tävla i att hjälpa så många patienter som möjligt med förebyggande insatser: hjälp att sluta röka, program för fysisk aktivitet och hjälp att nå målvärdena för blodfetter och blodtryck.

– Där finns en enorm förbättringspotential, sade Tomas Jernberg.

Dessutom kommer täckningsgrad – det vill säga hur bra sjukhusen är att ta upp sina patienter i just kvalitetsregister – att ingå i indexet.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev