Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sjuksköterskor erbjuds 44 000 i lön

Publicerad: 17 februari 2014, 07:48

Foto: Photos.com

Ett svenskt bemanningsföretag tar ett nytt grepp för att få svenska sjuksköterskor i Norge att återvända till Sverige i sommar – de får behålla sina norska löner.


I en helsidesannons i Norges största tidning vädjar företaget Zest Care till de svenska sjuksköterskorna att komma hem igen. Lönen som erbjuds dem som nappar är 44 000 kronor i månaden, skriver Svenska Dagbladet på nätet i dag.

En pensionerad sjuksköterska erbjuds 50 000 kronor eftersom arbetsgivaravgiften för dem bara är tio procent, som vi tidigare berättat.

Företagets idé är att försöka göra något åt den svenska sjuksköterskebristen inom äldreomsorg och sjukvård under somrarna genom att locka tillbaka sjuksköterskor som arbetar utomlands, som bytt yrke eller pensionerat sig. Att vända sig till sjuksköterskor som redan arbetar i Sverige förbättrar inte den totala situationen, resonerar företaget.

Enligt företaget arbetar det varje dag 12 000 svenska sjuksköterskor i Norge. Och i Sverige saknas det tusentals inom äldreomsorg och sjukvård i sommar.

En sjuksköterska som flyttar till Norge och jobbar kan normalt räkna med att tjäna 106 000 kr mer per år, jämfört med en som stannar och jobbar i Sverige, enligt Svd.

Relaterat material

Pensionärer lockas med höga löner

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev