Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sjuksköterskor tvekar att utföra återupplivning

Publicerad: 10 december 2008, 10:16

Ambulanspersonal och sjuksköterskor vid nordiska sjukhus säger sig tveka att utföra hjärt-lungräddning på grund av rädsla att skada patienten, enligt en ny studie.


– Resultaten är nedslående. En slutsats är att vi behöver förbättra utbildningen så att vi kan förändra dessa attityder som kanske leder till mindre effektiv återupplivning, säger Maaret Castrén, professor i akutmedicin vid Karolinska institutet vid Södersjukhuset i Stockholm.

Hon har varit ledare för den aktuella undersökningen som presenterades i november vid AHA-kongressen i New Orleans, USA.

Mer än 1 000 ambulanssjukvårdare och sjuksköterskor vid akutmottagningar på fem nordiska sjukhus fick frågor om sin inställning till olika livräddande behandlingar.

I studien ingick bland annat sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Södersjukhuset i Stockholm samt sjuksköterskor och ambulanspersonal vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Av ambulanssjukvårdarna uppgav 32 procent att de trodde att hjärtmassage gör större skada än nytta. Bland sjuksköterskorna uppgav 16 procent att de tvekade inför hjärt-lungräddning på grund av ängslan. 26 procent av sjuksköterskorna ansåg sig inte heller kompetenta nog att defibrillera.

Maaret Castrén understryker att man inte undersökt hur personalen de facto uppträder vid olika akuta situationer.

– Men om man på förhand säger sig tveka inför sådana här situationer återspeglar det troligen hur man uppträder i skarpt läge.

Johan Herlitz, professor i kardiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och ordförande i Svenska rådet för hjärt-lungräddning, är förvånad över resultaten.

– Det faller på oss som driver HLR-frågan att entusiasmera folk. Resultaten i studien kan vara en väckarklocka. Möjligen kan de spegla geografiska skillnader i personalens attityder till återupplivning.

Läs abstract online på tidskriften Circulations hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev