Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sjuksköterskors komihåg-lapp ska massproduceras

Publicerad: 22 februari 2010, 09:16

Två sjuksköterskor har utvecklat en egen kom ihåg-sticka att använda vid hjärt-lungräddning. Nu får de ekonomisk hjälp att sprida den.


Sjuksköterskorna Marie-Louise Antonsson och Ewa Wigenstorp jobbar på hjärtintensivavdelningen vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Deras lathund passar i bröstfickan och talar om exakt hur vårdpersonal bör agera när en patient drabbas av hjärtstopp.

– I den situationen har man ett adrenalinpåslag, och det är lätt att man virrar till det när man blir nervös. Här får man svart på vitt när det är dags att göra nästa grej, säger Ewa Wigenstorp till Sveriges Radio Malmö.

De inplastade kom ihåg-stickorna har blivit populära bland kollegorna på sjukhuset. Nu har Region Skånes bolag Innovator Skåne ordnat kontrakt med ett företag som ska massproducera dem. Uppfinningen lanseras i Sverige i mars och i övriga Norden till hösten.

Marie-Louise Antonsson och Ewa Wigenstorp får 30 procent av vinsten som Innovator Skåne gör på försäljningen, rapporterar Sveriges Radio Malmö.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev