söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Skåne klara med piloten för hälsosamtal med 70-åringar

Publicerad: 19 maj 2023, 13:39

Foto: Getty Images, Bengt Flemark/Region Skåne

Många av deltagarna hade riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, men klassade sin hälsa som bra. Samtidigt upptäcktes förhöjda blodsockervärden hos var fjärde kvinna och hos två av fem män.

Ämnen i artikeln:

Region SkånePrimärvård

Helena Wedin

helena.wedin@bbm.bonnier.se


Resultaten från pilotfasen av regionens hälsosamtal med 70-åringar sammanfattades i en rapport som släpptes i veckan.

14 vårdcentraler deltog i piloten och totalt genomfördes 511 hälsosamtal. Representationen utifrån könsfördelningen var god, men andelen 70-åringar som var födda i Sverige och med eftergymnasial utbildning var något överrepresenterade.

Åtta av tio listade 70-åringar nåddes med erbjudande om hälsosamtal, och sex av tio av de som bjöds in tackade ja till att delta i samtalet.

Läs också: Sfam efterlyser mer evidens för hälsosamtal

”Samtalen med 70-åringarna skiljde sig en del från våra hälsosamtal med övriga målgrupper. Jag upplevde de flesta personerna som tillfreds med livet på ett annat sätt än de övriga åldersgrupperna – trots en del riskfaktorer”, säger Louise Palmqvist, sjuksköterska och samtalsledare på Näsby vårdcentral, en av de vårdcentraler som har deltagit i pilotprojektet, i ett pressmeddelande.

Männen i piloten stack ut med fler riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom än kvinnorna, såsom riskbruk av alkohol, rökning eller snusning samt övervikt. Kvinnorna uppgav att de i hög utsträckning väljer nyckelhålsmärkt mat och håller sig fysiskt aktiva. Samtidigt var det fler kvinnor än män som gav uttryck för psykisk ohälsa, och hade förhöjda kolesterolvärden.

Läs också: Kartläggning: Riktade hälsosamtal – på gång i nästan hela landet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev