söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Skåne vill bilda vårdbolag

Publicerad: 27 mars 2008, 14:11

Region Skåne vill bilda ett aktiebolag för att sälja vårdtjänster till utländska patienter. Den 29 april ska regionstyrelsen behandla frågan.


Den borgerliga majoriteten i Region Skåne vill bilda bolaget Skane Care AB för att ta emot utländska patienter på universitetssjukhusen i Malmö och Lund. Liknande bolag finns redan i Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen, nämligen Stockholm Care AB och Sahlgrenska International Care AB.

Förslaget kommer från regiondirektören Sören Olofsson och regionens ordförande Jerker Swanstein (m).

Till Skånska Dagbladet säger Jerker Swanstein att de utländska patienterna inte ska gå före skåningar, utan förutsättningen är att det finns ledig kapacitet på sjukhusen.

Reproduktionsmedicin, öronrekonstruktion, kirurgisk behandling av lymfödem är några exempel på områden som Universitetssjukhuset Mas i Malmö kan erbjuda utländska patienter. Universitetssjukhuset i Lund kan exportera inom barnonkologi, barnhjärtsjukdomar och epilepsi.

Men oppositionen är kritisk.

– Jag tror att den borgerliga majoriteten ser detta som ren affärsverksamhet, utan att inse Region Skånes egna invånares behov kommer att få stå tillbaka. Att det är människors behov av vård och inte ekonomiska tillgångar som ska vara avgörande verkar majoriteten helt glömt bort, när man ser en chans att tjäna pengar, säger landstingspolitikern Vilmer Andersen (v) i ett pressmeddelande.

Han ser en risk att det öppnas en gräddfil för försäkringspatienter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev