Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Skåningar opereras i Blekinge under sjuksköterskestrejken

Publicerad: 9 maj 2008, 09:32

Blekingesjukhuset har genomfört hjärt- och canceroperationer på flera patienter från Region Skåne som inte kunnat få vård på sina hemsjukhus på grund av strejken.


Hjärtoperationerna har genomförts av Blekingesjukhusets läkare, medan canceroperationerna utförts av kirurger från Region Skåne med assistans av sjuksköterskor och övrig personal från Blekingesjukhuset, skriver Sydöstran.

Landstinget Blekinge är ett av de landsting där Vårdförbundets medlemmar inte strejkar.

Annika Wåhlin, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Blekinge, är kritisk till att sjukhusledningen inte haft en dialog med Vårdförbundet innan beslutet om att genomföra operationerna, men säger till Sydöstran att facket inte motsätter sig att operationerna utförs.

– Strejken riktas inte mot svårt sjuka patienter och vi ser det som okej att Blekingesjukhuset räddar liv om det finns resurser och möjlighet.

Men strejken innebär trots allt vissa begränsningar för operationer av skånska patienter i Blekinge. Kommunalanställda sjuksköterskor i länet strejkar och eftersom korttidsboenden har stängt blir fler patienter kvar på sjukhusen.

Därmed finns inte vårdplatser till särskilt många skåningar.

– Blekinges egna patienter har förtur, säger sjukhusdirektör Gilda Johansson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev