Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Skräckfilmer kan få blodet att ”stelna”

Publicerad: 21 december 2015, 06:30

Foto: Thinkstock

Att se en skräckfilm kan få blodet att producera mer av en koagulationsfaktor, antyder en studie i BMJ:s julnummer. Men det verkar inte vara farligt.


I Sverige säger vi oftare att något riktigt skrämmande kan få blodet att frysa till is, men på andra språk används uttrycket att något får ”blodet att stelna”. Holländska forskare har undersökt om det ligger något i talesättet.

Och det verkar det göra. Efter att försökspersoner såg en skräckfilm ökade nivåerna av koagulationsfaktor VIII i blodet. Men forskarna fann ingen ökning av protrombin eller trombin, proteiner som kan öka risken för blodpropp. De drar därför slutsatsen att den omedelbara skräcken som en skräckfilm innebär inte verkar påverka risken för blodproppar.

Totalt ingick 24 friska under 30 år i studien. 14 av dem fick först se en skräckfilm och efter drygt en vecka en icke-skrämmande utbildningsfilm. De andra tio fick se utbildningsfilmen först och veckan därpå skräckfilmen. Före och efter varje film togs blodprov på deltagarna. De fick också ranka hur läskig de tyckte filmen var, på en skala från noll till tio.

Hos tolv personer ökade nivåerna av koagulationsfaktor VIII efter skräckfilmen, jämfört med tre efter utbildningsfilmen. Nivåerna minskade efter utbildningsfilmen hos 18 personer.

Studien är publicerad i BMJ:s julnummer, där det brukar publiceras lite mer humoristiska studier.

Läs mer i abstract:

Banne Nemeth med flera. Bloodcurdling movies and measures of coagulation: Fear Factor crossover trial. BMJ, publicerad online 16 december 2015. Doi: 10.1136/bmj.h6367

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev