fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Skydd mot njurkomplikationer utan effekt

Publicerad: 16 november 2017, 11:04

Foto: Thinkstock

Ordinering av natriumbikarbonat och läkemedlet acetylcystein för att förhindra njurkomplikationer efter kärlröntgen är verkningslöst, enligt en ny studie.


Bakgrunden till studien är att kontrastmedel, som sprutas in i kärlet för att läkaren ska upptäcka eventuella förträngningar, kan orsaka skador på njurarna. Behandling med natriumbikarbonat och acetylcystein har i tidigare mindre studier visat sig vara effektivt mot sådana skador, och tillämpas i världen i dag.

Men enligt en ny randomiserad studie publicerad i New England Journal of Medicine är behandlingen av allt att döma utan effekt. I den kliniska prövningen ingick drygt 5 000 angiografipatienter som var i riskgruppen för njurkomplikationer. Dessa patienter uppvisade inga tecken på att natriumbikarbonat gav fördelar jämfört med koksalt, detsamma gällde acetylcystein kontra placebotabletter.

Enligt Nils Witt, ordförande för arbetsgruppen för PCI och klaffintervention på svenska kardiologföreningen, är användningen begränsad inom svensk sjukvård, och resultatet kommer inte ge en stor betydelse för sjukhusens rutiner.

– Det finns annan behandling, som vanlig vätska i dropp, som kan skydda njurarna inför angiografi, säger han.

Att terapier som inte visar sig vara evidensbaserade får fäste inom sjukvården är inte en engångsföreteelse, enligt Nils Witt.

– Det har ju förekommit tidigare. Nyligen släppte vi en studie som visar att syrgas i samband med hjärtinfarkt inte ger någon större effekt trots att man använt det i många år, säger Nils Witt.

Läs mer i abstract:

Outcomes after Angiography with Sodium Bicarbonate and Acetylcysteine, New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 november 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1710933

Relaterat material

ESC- Ingen fördel med rutinbehandling med syrgas

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev