Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Skydd på Cozaar förlängs

Publicerad: 15 juli 2009, 09:59

Generikaföretagen får vänta på att sälja blodtrycksmedlet losartan. Patentskyddet på originalpreparatet Cozaar har nämligen förlängts fram till och med februari 2010.


Blodtrycksläkemedlet Cozaar (losartan) lanserades på den svenska marknaden år 1994 som det första i den då nya klassen angiotensinreceptorblockerare.

Patentskyddet på Cozaar löper egentligen ut i september 2009. Men företaget MSD, som marknadsför läkemedlet, ansökte tidigare i år om förlängt så kallat tilläggskydd. MSD hänvisar till en EG-förordning som innebär att patentskyddet på läkemedel kan förlängas som belöning för genomförda studier på barn.

I måndags, den 13 juli, beslutade Patent- och registreringsverket att bevilja företagets ansökan. Därmed förlängs skyddstiden fram till och med den 1 mars 2010.

År 2008 såldes Cozaar för sammanlagt 200 miljoner kronor på de svenska apoteken. Det var därmed det 16:e mest sålda öppenvårdsläkemedlet i landet.

Beslutet från Patent- och registreringsverket innebär att landstingen under en period går miste om stora besparingar i läkemedelskostnad, då flera företag legat i startgroparna för att få börja sälja generiskt losartan.

Patentskyddet på preparat där Cozaar kombineras med ett tiaziddiuretikum går ut i början på 2010. Dessa läkemedel sålde för ytterligare 160 miljoner kronor år 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev